Saturday, April 20, 2024

Cât de aproape suntem de călătoria cu liftul pe Lună. Cristian Presură: Vestea bună este că se poate construi

Must Read

Oamenii visează să ajungă mai des pe Lună, dar călătoria cu rachetele e costisitoare. O idee care pare să prindă contur este cea a unui lift spațial. Fizicianul Cristian Presură a explicat la Digi24 cum ar putea fi construit un cablu care să faciliteze această călătorie.

Din cauza rotației Pământului și a satelitului său, nu ar fi posibilă amplasarea unui cablu care să fie prins de ambele. Și atunci, cablul ar fi legat doar de Lună, apropiindu-se de Pământ.

Presură a spus că, inițial, oamenii de știință au mers pe varianta cablului legat de Pământ, dar că între timp s-au răzgândit: e mai bine ca acest cablu să fie legat de Lună.

„Dacă este legat de Lună, se apropie de Pământ până la o distanță de aproximativ 50.000 de kilometri. Diametrul Pământului e 12.000 de kilometri, deci destul de mult în sus”, a spus el.

- Advertisement -

Fizicianul a explicat că acest cablu s-ar mișca odată cu Luna, în timpul mișcării de rotație a acesteia.

„Numai că e ceva foarte frumos, Luna se mișcă sincron cu Pământul, ne arată întotdeauna aceeași față. Din cauza asta, când Luna se învârte și cablul se învârte odată cu ea, cablul întotdeauna atârnă deasupra Pământului”, a explicat el.

„Cablul este așezat cu centrul de greutate într-un punct special dintre Lună și Pământ, Punctul lui Lagrange, pentru că acolo forța gravitațională dintre Pământ și Lună este egală. Și dacă nu am lega cablul, el ar orbita odată cu Luna”, a adăugat el.

Oamenii s-au gândit să prelungească acest cablu, din Punctul lui Lagrange, spre Lună, într-o direcție, și spre Pământ, în cealaltă direcție. Finalul călătoriei de la cablu la Pământ ar fi făcut însă tot cu rachetele.

Este însă vorba de o distanță uriașă, de circa 400.000 de kilometri.

„La început, oamenii au crezut că avem nevoie de cabluri foarte, foarte rezistente. Numai că un grup de cercetători din Anglia a refăcut calculele și a arătat că acest cablu poate fi făcut din materiale obișnuite, cum ar fi kevlar sau un alt material mai rezistent. În felul acesta nu cântărește foarte mult, se poate construi cu tehnologia actuală și se poate realiza chiar astăzi. Există companii care au început deja să lucreze la așa ceva”, a spus Presură.

Fizicianul spune că, totuși, acest cablu ar fi expus riscului de a se lovi de gunoaie spațiale, de asteroizi și chiar de sateliți.

„Pune tot felul de probleme practice, dar în esență, dar pot fi rezolvate. Vestea bună este că se poate construi”, a spus Presură.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x