Tuesday, March 19, 2024

Franţa va majora salariul minim la 10,48 euro pe oră, în linie cu inflaţia

Must Read

Franţa intenţionează să majoreze de la 1 octombrie salariul minim la 10,48 euro (12,37 dolari) pe oră, a anunţat ministrul Muncii Elisabeth Borne, transmit DPA și Agerpres. Creşterea de 23% va compensa inflaţia, aşa cum prevede legea, a explicat oficialul francez. Preţurile de consum în Franţa au crescut în urma majorării preţurilor la energie, care au alimentat inflaţia în UE. Astfel, salariul mediu lunar pentru o slujbă cu normă întreagă în Franţa va ajunge la 1.589,47 euro, o creştere de 34,89 euro. Aceasta este a doua majorare a salariului minim din acest an, în condiţiile în care de la 1 ianuarie a existat o creştere de 15 euro pe lună.

În schimb, în Germania, salariul minim este de 9,60 euro pe oră, iar de la 1 ianuarie 2022 ar urma să fie majorat la 9,82 euro pe oră şi de la 1 iulie la 10,45 euro pe oră. Aceste decizii, stabilite de Guvernul de la Berlin , sunt recomandate de Comisia care se ocupă de salariul minim, formată din reprezentanţi ai angajatorilor şi ai sindicatelor.

Şi ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, a anunţat luna aceasta că autorităţile de la Madrid îşi menţin strategia de a majora salariul minim pentru a remedia decalajul crescând de prosperitate din ţară, pe fondul celei mai rapide creşteri a inflaţiei din aproape un deceniu.

“Este un instrument important pentru a reduce inegalitatea, care în ultimii ani a crescut în ţara noastră”, a afirmat ministrul spaniol al Economiei, într-un interviu acordat Bloomberg TV.

- Advertisement -

“De când am preluat guvernarea, în urmă cu trei ani, creşterea salariului minim a fost unul din elementele priorităţilor politicii noastre”, a explicat Calvino, care este şi vicepremier.

La începutul acestui an, zece state membre din estul UE aveau salarii minime sub 700 de euro pe lună: Bulgaria (332 euro), Ungaria (442 euro), România (458 euro), Letonia (500 euro), Croaţia (563 euro), Cehia (579 euro), Estonia (584 euro), Polonia (614 euro), Slovacia (623 euro) şi Lituania (642 euro). În alte cinci ţări membre UE, în special din sudul blocului comunitar, erau salarii minime cuprinse între 700 şi uşor peste 1.100 de euro pe lună: Grecia (758 euro), Portugalia (776 euro), Malta (785 euro), Slovenia (1.024 euro) şi Spania (1.108 euro).

Sursa: hotnews.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un antreprenor argeșean deschide cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii din Europa!

În decembrie 2022, în localitatea Costești , județul Argeș, antreprenorul Cristian Mercioniu a pus în funcțiune o fabrică de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x