Thursday, March 28, 2024

Medicamentul celebru care a dispărut din farmacii! Sute de mii de români au nevoie de el

Must Read
Situație revoltătoare! Medicamentul anti-Covid-19 care poate preveni spitalizarea nu se găsește în farmacii, în ciuda faptului că încă din luna aprilie a fost inclus în protocolul tratării pacienților bolnavi de coronavirus.

Situație revoltătoare! Medicii trag semnalul de alarmă în legătură cu o situație extrem de gravă.

Deși aglomerația din spitale este văzută ca principalul punct critic al sistemului sanitar, medicamentul care ar putea facilita tratarea bolnavilor de Covid-19 acasă este de negăsit în farmacii.

Situație revoltătoare! Favipiravirul, de negăsit în farmacii

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sanda Alexiu, a explicat că Favipiravirul, un medicament care poate fi prescris de medicii de familie pacienţilor cu forme uşoare şi medii de Covid 19, la domiciliu, în faza de debut a bolii, conform protocolului de tratament pentru pacienţi cu SARS-CoV- 2 revizuit încă de la sfârşitul lunii aprilie a acestui an de Ministerul Sănătăţii, nu poate fi nici acum prescris, pentru că nu se găseşte în farmacii.

Medicul spune că Favipiravirul, spre deosebire de Remdesivir, care se administrează intravenous, presupune administrarea de pastile, lucru care este în beneficiul pacienţilor aflaţi în primele zile de boală.

- Advertisement -

Luată din timp, boala poate fi stăpânită, explică dr. Alexiu, care a luat personal acest antiviral în luna decembrie a anului trecut, când a fost diagnosticată cu boala Covid-19.

Medicamentul, prescris prin medicii de familie, ar putea fi o soluţie excelentă pentru degrevarea spitalelor supraaglomerate, în plin val 4 al pandemiei. Tratamentul se administrează în acest moment numai în spital, potrivit news.ro.

Medicamentul este adus din India

Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, spune că, dacă ar exista acest medicament în ambulatoriu, s-ar reduce presiunea enormă pe spitale, pentru că pacienţii cu forme uşoare şi medii de boală nu ar mai ajunge în ATI dacă ar primi acest medicament acasă, prin medicii de familie.

Dragoş Damian a explicat că a luat legătura cu autorităţile din Sănătate şi că acestea vor găsi o soluţie foarte repede în acest sens. Medicamentul este adus din India, iar în acest moment există deja 40.000 de cutii care pot pleca în orice moment spre farmacii.

“Eu ştiam că Favipiravirul se va produce în România, de altfel m-am uitat în câteva articole în primăvară, când a apărut protocolul, prin aprilie Ministerul Sănătăţii a revizuit protocolul de tratament pentru pacienţii cu Covid, având în vedere aglomeraţia care a fost în primăvară şi problemele care s-au ivit la numărul de spitale, s-a decis că poate fi prescris la persoanele care au riscuri în primele zile de la debut şi în Ambulatoriu, ceea ce include şi medicina de familie.

Asta însemna că un pacient care devine pozitiv şi despre care noi aflăm imediat, pentru că ni se raportează acest lucru în Corona forms, în softul în care se raportează pozitivii, deci asta înseamnă că pacienţii aceştia care au obligaţia să ia imediat legătura cu medicul de familie puteau fi trataţi de la bun început cu un antiviral, Favipiravir, care este prevăzut în protocol, cu condiţia să fie pe piaţă.

Figurează în protocol încă din aprilie

Din păcate, cu toate că el a figurat în protocol încă din aprilie, noi nu l-am putut găsi. În protocol figurează două antivirale, Remdesivir şi Favipiravir, Remdesivirul însă se administrează intravenos şi este imperios necesar să fie pacientul vizitat la domiciliu, ori asta este destul de puţin probabil în cazul unui pacient pozitiv, să fie văzut zilnic la domiciliu, pentru că sunt nişte probleme inclusiv la felul în care trebuie să ne echipăm , la tot echipamentul necesar. El se dă în spital.

Favipiravirul constă în administrarea de comprimate, de pastile, ceea ce ar fi făcut lucrurile mult mai simple, pentru că , în acest fel, puteam să tratăm încă din stadiu precoce, aşa cum se recomandă Covid 19 cu pastile, cu antiviral, mai ales la persoanele aflate la risc care să nu mai fie nevoie să ajungă în spitale, la evaluări sau la internări, pentru că, luată din timp, boala poate fi stăpânită.

Din fericire, lucrul ăsta a reprezentat un mare pas înainte pentru toţi pacienţii noştri şi era o excelentă abordare care să mai degreveze internările din spital, din păcate medicamentul nu a apărut în farmacii, el a fost distribuit numai cu circuit închis în spitale, nu a mai ajuns în farmacii şi nici nu am mai putut noi să-l prescriem, aşa încât a trebuit să recurgem tot doar la medicamentele simptomatice, adică ai febră, iei ceva de febră, ai dureri de cap, iei ceva de dureri de cap şi aşa mai departe”, a declarat dr. Sandra Alexiu.

Sursa: capital.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x