Thursday, March 28, 2024

Preţul energiei electrice bagă în insolvenţă Spitalul „Marius Nasta”. Mahler: Furnizorul aproape ne-a dublat preţul

Must Read

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Bucureşti, medicul Beatrice Mahler, a anunţat că se aşteaptă ca unitatea să intre în incapacitate de plată în următoarele două luni, din cauza preţurilor aproape duble pe care furnizorul de energie electrică le percepe.

Beatrice Mahler a declarat, duminică, la Digi24, că noul contract cu furnizorul de electricitate aproape că dubla preţul facturii.

“Lucrurile nu stau bine în sistemul de sănătate sau aşa cum le văd eu de la Marius Nasta. Preţurile au crescut şi mai mult dacă vorbim de utilităţi şi spitalele trebuie să le plătească. Nu au venit facturi pe noile tarife, a venit un nou contract de la furnizorul de electricitate care aproape că ne-a dublat preţul. Nu prea avem încotro, trebuie să acceptăm deocamdată pentru că este cel mai mic tarif pe care l-am văzut pe piaţă. (…) De două săptămâni a venit o adresă către Marius Nasta în care eram invitaţi să luăm act de faptul că preţul se duce aproape la dublu la Marius Nasta la energia electrică. (…) Noi plătim facturile la două luni. O să vă anunţ care este preţul facturii în momentul în care vine cu noul tarif. Acum a venit cu vechiul tarif”, a anunţat managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

Întrebată dacă are resurse pentru a susţine noile scumpiri, Beatrice Mahler a răspuns: “Mă aştept să intru în incapacitate de plată în următoarele două luni la Marius Nasta pentru că preţurile sunt în creştere”.

- Advertisement -

Aceasta a precizat că a scris MInisterului Sănătăţii despre această situaţie, însă nu a primit deocamdată răspuns.

Preţul energiei va creşte în continuare   Potrivit datelor INS, energia electrică s-a scumpit în luna august 2021 cu 23,15% faţă de luna decembrie a anului trecut şi cu 24,65% faţă de luna august 2020.

Specialiştii în energie semnalează de ceva timp preţul uriaş al MWh pe care furnizorii de energie sunt nevoiţi să-l achite producătorilor, pentru a-şi asigura cantitatea de energie electrică viitoare, cea care va fi furnizată în plină iarnă consumatorilor. Iar aceste preţuri sunt preluate şi de presa de specialitate: miercuri, 8 septembrie, Electrica a cumpărat de la CE Oltenia energie bandă pentru primul trimestru din 2022 la 560 de lei, în total 50 MW putere orară, iar Hidroelectrica a vândut, tot în 8 septembrie, energie bandă la peste 500 de lei/MWh (perioada 1 aprilie – 31 martie), două pachete de câte 5 MW orari, după cum scrie economica.net.

Spre comparaţie, preţurile regăsite în prezent în facturile românilor sunt cuprinse între 350 şi 380 de lei. De altfel, în ultima perioadă tot mai mulţi furnizori de energie şi-au informat clienţii ale căror contracte pe piaţa concurenţială se apropie de final că vor fi nevoiţi să majoreze substanţial preţurile din cauza tarifelor percepute de producători.

Spre exemplu, Restart Energy şi-a anunţat clienţii că este obligată să modifice substanţial preţul energiei active din facturi. Un client a primit pe mail o notificare prin care află că de la 1 octombrie acest preţ va creşte cu peste 120%, de la 0,250 la 0,557 lei pe kilowatt, scrie libertatea.ro.

În notificarea transmisă prin mail, compania motivează creşterea prin „evoluţiile şi dificultăţile notorii de pe pieţele de energie electrică interne şi internaţionale”, ce „au condus la creşteri fără precedent ale preţurilor la energie electrică şi constituie o modificare de circumstanţe care îndreptăţeşte Restart Energy la actualizarea preţului contractual”.

Sursa: adevarul.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x