Monday, September 26, 2022

Preţul energiei pe bursă a crescut cu peste 200% în luna august faţă de anul trecut

Must Read

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 554,65 lei pe MWh în luna august 2021, valoare de peste trei ori mai mare faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, respectiv 183,19 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 1,042 miliarde de lei, în creştere cu 203,09% faţă de august 2020 (343,9 milioane de lei).

Pe de altă parte, volumul tranzacţiilor a scăzut cu 0,46%, până la 1.844.116 de MWh.

Cota de piaţă a PZU a fost de 39,3%, în scădere cu 5%.

Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 366 de participanţi, dintre care activi au fost 253.

- Advertisement -

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

Florin Cîțu, despre plafonarea prețului la energie

Prezent în capitala Moldovei, vineri, 10 septembrie, ca să susţină programul „România liberală” în faţa liberalilor ieşeni, premierul Florin Cîţu a spus că „urmează o perioadă cu provocări pentru români şi trebuie să găsim soluţii pentru ei”.

Primul ministru a recunoscut că e o creştere mare de preţuri „în special la produse nealimentare”. „La produsele alimentare avem o creştere medie de 3 la sută, dar am încredere că BNR va găsi soluţia pentru a tempera dinamica inflaţia”, a spus premierul, insistând pe de altă parte pe o creştere consistentă a investiţiilor nete în economie faţă de anul trecut, „cu 10 la sută în primul trimestru, respectiv cu 12 la sută în trimestrul al doilea”.

În ceea ce priveşte scumpirea energiei, Florin Cîţu a spus că este luată în calcul „compensarea unei părţi importante din facturi”. El a adăugat că plafonarea preţurilor e mai complicat de făcut într-o economie liberală. „În Uniunea Europeană nu cred că poţi să faci aşa ceva, dar ne vom uita la toate soluţiile pentru a ne asigura că în această iarnă românii nu vor avea de suferit de pe urma acestor facturi”, a mai spus Cîţu.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Scriem istorie. Laserul de la Măgurele a atins 10% din puterea Soarelui pe Pământ. De ce e important?

În laboratoarele de la Măgurele se produce acum cel mai puternic fascicul de lumină din lume, care va fi...
- Advertisement -

More Articles Like This