Friday, March 29, 2024

România, cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE

Must Read
Ultimele date publicate de Eurostat o plasează pe România campioană la rata anuală a inflației la nivel european. Alături de România, pe listă mai sunt Ungaria, Polonia, Lituania, dar și Belgia, arată sursa citată.

Potrivit datelor publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna august până la 3,2%, de la 2,5% în luna iulie. În ceea ce privește ţările membre cu cele mai ridicate rate, potrivit sursei citate, este vorba despre Estonia, Lituania şi Polonia (toate cu 5%), urmate de Ungaria (4,9%), Belgia (4,7%) şi România (4%).

Eurostat arată că în urma comparației cu situaţia din luna iulie 2021, rata anuală a inflaţiei a rămas stabilă într-un singur stat membru şi a crescut în 26 de ţări. Totodată, sursa citată precizează că în rândul acestora din urmă se regăseşte şi România, unde rata anuală a inflaţiei a urcat până la 4% în august, de la 3,8% în iulie. În același timp, comparativ, în luna august 2020, rata anuală a inflaţiei în România era de 2,5%.

În ceea ce privește situația din zona euro, datele Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei a crescut până la 3% în luna august, de la 2,2% în iulie.  De asemenea, pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 1,44 puncte procentuale.

România, o rată a inflației în continuă creștere

Amintim faptul că anterior, în cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) anunța că rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,3% în luna august 2021, de la 5% în iulie, în  contextul în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,92%, mărfurile alimentare cu 2,7%, iar serviciile cu 2,97%.

- Advertisement -

În acelși timp, datele publicate de INS mai arătau că rata anuală a inflaţiei în luna august 2021 comparativ cu luna august 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4%.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x