Thursday, March 28, 2024

Șoc valutar în România! La cât va ajunge un euro. Profeția teribilă despre moneda națională

Must Read
Analiştii CFA România au o previziune sumbră cu privire la evoluția cursului valutar, dar și asupra deficitului bugetar. La ce valoare ar putea ajunge moneda euro și datoria publică a țării?

Analiştii CFA România trag un semnal de alarmă. Aceștia susțin că este anticipat un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2021. În ceea ce privește datoria publică, potrivit sursei citate, aceasta ar putea atinge 53% din PIB pentru orizontul de 12 luni.

Potrivit unui comunicat de presă al organizației, valoarea medie a anticipaţiilor privind evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2021 este de +7,2%. Cursul valutar de schimb/euro leu în schimb o va lua razna.

Mai exact, sursa citată precizează că peste 87% dintre participanţii la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0196, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0672 lei pentru un euro.

De menționat este faptul că indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut cu 0,9 puncte comparativ cu luna anterioară, la valoarea de 73,6 puncte. Scăderea s-a datorat componentei de anticipaţii a indicatorului. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4,38%.

- Advertisement -

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România susține că valul 4 al pandemiei a infliențat direct indicatorul de încredere macroeconomică, precizând că urmările se vor vedea în mai multe domenii.

„Pe fondul prudenţei generate de intrarea în valul 4 al pandemiei, indicatorul de încredere macroeconomică a scăzut pentru a doua lună consecutiv, însă se menţine la un nivel ridicat, aproape de maximul istoric, ceea ce denotă încredere în evoluţia economică viitoare. De asemenea, în contextul creşterii ratei inflaţiei, participanţii anticipează majorarea ratelor de dobândă de piaţa monetară în următoarele 12 luni, inclusiv cel puţin două majorări de rată de dobândă de politică monetară, de către
BNR”, a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Ce se întâmplă cu dobânzile 

Sursa citată mai arată că peste 95% din participanţii la sondaj prevăd majorarea ratelor de dobândă de piaţa monetară
(ROBOR 3M), nefiind înregistrată nicio opinie de reducere a acestei rate, iar peste 79% dintre participanţi anticipează majorarea ratelor de dobândă pentru scadenţele de 5 şi 10 ani.

În același timp CFA România precizează că având în vedere atenția sporită a autorităţilor europene cu privire la protecţia mediului înconjurător, atenţie concretizată în reglementări cu privire la luarea în considerare a factorilor ESG (factorii de mediu, sociali şi de guvernanţă) de către instituţiile financiare, au fost introduse în sondaj întrebări cu privire la conştientizarea de către instituţiile financiare a acestor reglementări, pregătirea instituţiilor financiare pentru asigurarea respectării noilor reglementări, precum şi suportul oferit clienţilor pentru asigurarea respectării lor.

Răspunsurile participanților au arătat că principalul impediment în implementarea factorilor ESG este insuficienţa informaţiilor, urmat de lipsa expertizei în acest domeniu.

Amintim faptul că Asociația CFA România realizează lunar acest sondaj, de peste 10 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Sursa: capital.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x