Wednesday, April 24, 2024

A venit iarna. Ninsori abundente în mai multe locuri din țară. Romica Jurca: Ninsorile vor fi mai multe, mai consistente

Must Read

Vremea s-a schimbat radical în toată țara, iar iarna și-a intrat în drepturi la munte. 

Iarna își face simțită prezența nu doar la altitudini mari, pe vârfurile munților, ci și la cote mai joase. A nins din abundență în mai multe colțuri ale țării, iar imaginile nu au întârziat să apară și pe rețelele de socializare.

De asemenea, din cauza vremii nefavorabile, unul dintre cele mai frumoase drumuri din România, Transalpina, a fost închis.

”Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, imprevizibile ce pot apărea în orice moment în perioada sezonului rece, pentru siguranța participanților la trafic, a fost închisă circulația pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 67C (Transalpina), pe tronsonul kilometric 34+800 metri – 59+800 metri, între localitățile Rânca (județul Gorj) și Obârșia Lotrului (județul Vâlcea)”, se arată într-un comunicat de presă.

- Advertisement -

Ninsorile pun stăpânire peste România

Romica Jurca, meteorolog al Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit în direct la România TV despre schimbările climatice și cum va fi vremea în perioada următoare.

”Stratul de zăpadă acum cred că este mai mare în Munții Bucegi și pe Valea Prahovei. De la stațiile noastre meteo știm că sunt deja cam 4-5 cm de zăpadă și încă mai ninge. Ninsorile se vor retrage către vestul Carpaților Meridionali, așa că în următoarele ore, până diseară și chiar și mâine, la Rânca, stratul de zăpadă va mai crește, timp în care în Oltenia și în Banat va ploua. O parte din ploi vor fi însemnate cantitativ. Luni, un sistem noros dinspre Marea Mediterană va aduce precipitații în centrul, în sudul și în estul țării, sub formă de ploaie, la munte sub formă de ninsoare. Marți, un altfel de sistem noros va aduce aproximativ în aceleași zone ploi multe, o parte dintre ele însemnate cantitativ, la munte iar ninsoare. Practic, săptămâna viitoare miercuri, precipitațiile par să fie mai puține, dar vântul se va intensifica. (…) În ceea ce privește temperatura, rămâne o vreme deosebit de rece. (…) Semnalele sunt că la finalul săptămânii viitoare ninsorile vor fi mai multe, mai consistente și posibil să nu fie doar la munte ci și în zone mai joase de relief. Din păcate, luna octombrie pare să se încheie, sau să fie, cu o vreme mai rece decât în mod obișnuit”, a declarat Romica Jurca.

Informare meteo generală, valabilă pentru toată țara

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare meteo, valabilă în intervalul 08 octombrie, ora 10 – 11 octombrie, ora 10, pentru vreme deosebit de rece, precipitații moderate cantitativ, predominant ninsori la munte (la peste 1500 m), intensificări temporare ale vântului.

În intervalul menționat vremea va fi deosebit de rece în cea mai mare parte a țării, cu valori termice în cursul zilelor mult mai coborâte decât mediile multianuale specifice datei.

Va ploua în jumătatea sudică a țării pe parcursul zilei de vineri (8 octombrie) și în noaptea de vineri spre sâmbătă (8/9 octombrie), iar sâmbătă și duminică (9 și 10 octombrie) mai ales în vest și sud-vest. La munte, în special în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1500 m, vor predomina ninsorile și pe alocuri se va depune strat de zăpadă. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 15…25 l/mp, iar izolat în Banat și Oltenia 30…35 l/mp.

Temporar vântul va prezenta intensificări în vestul Carpaților Meridionali, în sudul Banatului și pe litoral, cu viteze de peste 60…70 km/h iar local și în regiunile sud-estice, sudice și în restul zonei montane, unde rafalele vor fi în general de 45…60 km/h.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

Imagini cu ninsorile care s-au așternut în mai multe locuri din țară 

 

Sursa: dcnews.ro
- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Alegeri SUA: Actorul Dwayne „The Rock” Johnson îşi retrage sprijinul pentru Biden

Actorul american Dwayne Johnson, cunoscut ca The Rock, a declarat vineri că, spre deosebire de alegerile prezidenţiale din 2020,...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x