Saturday, April 20, 2024

Cum îți încălzești casa eficient și cum reduci costurile

Must Read

Este important să beneficiezi de confort termic iarna, dar asta îți poate aduce facturi ridicate. Există soluții care te pot ajuta să reduci costurile și, în același timp, să ai temperaturi plăcute în interior pe tot parcursul sezonului rece. Pentru aceasta, ia în calcul următoarele soluții.

Alege tipul cel mai ieftin de combustibil

Principalele tipuri de combustibil folosite pentru încălzirea locuințelor sunt gazul natural, lemnul și derivatele sale. Pe ultimul loc, fiind de departe cea mai scumpă resursă, este energia electrică. O alternativă eficientă poate fi reprezentată de orice model de centrale pe peleti.

Pe de o parte, sunt foarte confortabile, fiind complet automatizate, reîncărcarea fiind necesară la intervale mari de timp (zile sau chiar săptămâni), iar operațiunea în sine, foarte simplă.

Pe de altă parte, acestea sunt sigure, ecologice, cu emisii de dioxid de carbon reduse și un randament energetic foarte ridicat. Nu în ultimul rând, combustibilul utilizat este foarte ușor de procurat și are un preț bun.

- Advertisement -

Folosește un termostat

Evident, ai nevoie de un termostat care să fie compatibil cu tipul de centrală termică pe care o folosești. Reglarea temperaturii din casă cu ajutorul unui termostat este cea mai bună metodă prin care se obține o atmosferă confortabilă și constantă termic. Totodată, este cea mai bună metodă prin care poți avea la interior o temperatură corectă în raport cu cea din exterior.

Mai mult, un termostat permite reglarea rapidă a temperaturii din casă în timpul zilelor și nopților. Noaptea, temperatura din casă poate să fie mai scăzută decât cea din timpul zilei. Somnul este și el mai sănătos într-o cameră unde sunt 16-18 grade Celsius. Reducerea temperaturii este automat asociată cu eficientizarea consumului de combustibil și reducerea costurilor.

Se consideră că temperaturile ideale pentru interior sunt de 18 grade Celsius pentru living și bucătărie și de 16 grade în dormitoare, în timpul sezonului rece, când afară valorile maxime sunt negative.

Un grad mai puțin

Celulele receptoare din piele, sensibile la temperatură, pot percepe doar diferențe mai mari, de 1,5 grade Celsius sau mai mult. În consecință, reducerea temperaturii din casă – folosind un termostat – cu doar un grad va fi insesizabilă și nu va afecta starea de confort, dar se va regăsi în cifrele din factura pentru energia consumată.

Din punctul de vedere al atmosferei din casă, corpul uman nu va percepe nicio diferență între 22 și 21 de grade, dar cumulat, pe parcursul unei ierni întregi, un grad în minus va însemna câteva sute de lei mai puțin pentru căldură.

Controlează umiditatea din casă

Umiditatea crescută în casă accentuează senzația de frig. Menținerea nivelului de umezeală din interior la valori optime, adică sub 40%, va crește confortul termic. Peste această valoare aerul se va încălzi mai greu și implicit va fi necesar un consum suplimentar de combustibil.

Reducerea umidității din casă se face simplu, prin aerisirea corectă a casei (de cel puțin două ori pe zi, timp de 10-15 minute) sau utilizând sisteme de dezumidificare fără curent.

Autonomia termică a camerelor

Puțini știu că simplul gest de a închide ușa camerei poate reduce consumul de energie pentru încălzire și implicit valoarea facturilor. Ușa închisă conferă încăperii autonomie termică, iar prin aceasta se menține temperatura ideală în interior.

În mod firesc, pe holul casei sau în zona de la parter, în cazul caselor cu etaj, temperatura este mai scăzută decât în camere. Aceste zone „reci” contribuie la pierderi de căldură.

Folosește soarele

Omul este dependent de lumină și soare. O serie de procese metabolice vitale sunt influențate direct de lumina soarelui, iar în timpul sezonului rece, care corespunde perioadei cu zile scurte și nopți lungi, soarele și lumina lui sunt deficitare.

Din fericire, sunt multe zile însorite și iarna. Tot ceea ce trebuie să faci este să lași ferestrele libere, astfel încât lumina și căldura soarelui să poată intra în casă. Acest obicei este util atât pentru starea de spirit, cât și pentru factura la energie.

Îmbracă-te adecvat

Este plăcut și normal ca în timpul sezonului rece să te îmbraci corespunzător, chiar și atunci când stai în casă. Ciorapi groși, papuci călduroși, un pulover moale și confortabil, dar și o pereche de pantaloni comozi te vor face să te simți în largul tău, contribuind și la reducerea consumului de energie pentru încălzire.

Îmbrăcat adecvat, vei putea ține centrala termică la un nivel economic și astfel vei avea un consum redus de energie, ceea ce este bine pentru bugetul familiei.

A consuma rațional combustibil și a avea grijă la cât de mult poluează nu reprezintă doar o chestiune care se reflectă benefic în valoarea facturilor. La fel de important este impactul asupra mediului, iar de acesta din urmă suntem responsabili, în egală măsură, fiecare dintre noi.

Sursa: antena3.ro
- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x