Friday, March 29, 2024

Economia zonei euro este aproape de nivelul de dinaintea crizei / Cum arată podiumul- Eurostat

Must Read

Creșterea din zona euro a înregistrat o altă creștere robustă în trimestrul al treilea, aducând membrii monedei unice mai aproape de nivelurile lor dinaintea pandemiei, în ciuda perturbărilor cauzate de penuria și prețurile energiei, potrivit AFP.

Între iulie și septembrie, PIB-ul blocului format din 19 membri a crescut cu 2,2% față de trimestrul precedent, potrivit unei prime estimări Eurostat publicate vineri. Creșterea a fost de 2,1% în al doilea trimestru, după o recesiune de 0,3% în primul trimestru și 0,4% în ultimele trei luni ale anului 2020 din cauza pandemiei.

„Creșterea solidă a PIB-ului din zona euro în trimestrul al treilea înseamnă că faza de redresare este aproape încheiată în majoritatea țărilor din zona euro”, a comentat Andrew Kenningham, economist șef la Capital Economics.

PIB-ul este acum cu jumătate de punct procentual mai mic decât era în trimestrul al patrulea din 2019, chiar înainte de izbucnirea pandemiei și a recesiunii care a urmat, subliniază pentru AFP Eric Dor, director de studii economice la IESEG School of Management.
Economistul consideră această diferență „neglijabilă atunci când se consideră că conturile naționale sunt adesea supuse unor revizuiri semnificative”.
Pentru Uniunea Europeană în ansamblu, creșterea este de 2,1% după 2% în trimestrul precedent, mai indică Eurostat.

Cum arată podiumul țărilor cu revenire economică puternică

Dintre cele 11 țări europene pentru care sunt disponibile date trimestriale, Franța are a doua cea mai mare rată de creștere cu 3%, după Austria (+ 3,3%), în timp ce Portugalia urmează cu 2,9% și Italia înregistrează 2,6%.
Mai surprinzător, Parisul aproape a revenit la nivelul de dinainte de pandemie.
Pentru Germania și Italia, „faza de redresare s-a încheiat în mare măsură”, spune Kenningham, menționând că aceste două state sunt la niveluri de PIB cu 1,2% și 1,4% mai scăzute în comparație cu pre-Covid.
Spania, în schimb, are nevoie de mai mult pentru a șterge cicatricile virusului, cu un PIB încă cu 6% mai mic decât înainte de 2020, situație legată de marea dependență a țării de turism, un sector încă afectat de consecințele crizei.
Madridul, care prognozează o creștere de 6,5% în acest an, a declarat vineri că ar trebui să șteargă urmele economice ale Covid până la sfârșitul anului.
Pentru Berlin, care a înregistrat o creștere slabă de 1,8% în trimestrul al treilea, activitatea s-a prăbușit mai puțin decât în ​​alte țări în perioada crizei, dar redresarea este mai lentă din cauza penuriei de materiale de pe piețele mondiale.
Mai pe larg, dificultățile întâmpinate de majoritatea țărilor de luni de zile pe lanțurile de producție precum și penuria ar putea slăbi avântul în Europa, la fel ca în Statele Unite care au prezentat joi o încetinire bruscă a creșterii lor în trimestrul III, la + 0,5. % doar comparativ cu cele trei luni precedente și + 2% pe o bază anuală.
De asemenea, inflația a crescut în Europa în septembrie la 4,1%, cea mai mare din ultimii 13 ani, din cauza unei creșteri continue a prețurilor la energie. Prin urmare, inflația a crescut în fiecare lună din iunie.
Aceste tensiuni fac piețele financiare să se teamă de o creștere a ratelor dobânzilor. Dar Banca Centrală Europeană, precum Fondul Monetar Internațional și mulți experți continuă să considere „temporară” creșterea prețurilor.
Confruntat cu acest climat economic incert, guvernul german, din care iese Angela Merkel, și-a revizuit miercuri drastic prognoza de creștere pentru întregul an, la 2,6% față de 3,5% așteptate încă în primăvară.
„Indicatorii de vârf arată o slăbire economică, care nu exclude totuși o accelerare anul viitor, deoarece deficitul de materii prime și cipuri electronice, precum și dificultățile legate de transportul maritim vor dispărea”, subliniază Eric Golden.
Deocamdată în orice caz, îmbunătățirea pe frontul creșterii continuă să aibă un impact asupra ocupării forței de muncă: rata șomajului în zona euro a continuat să scadă în august, afectând 7,5% din populația activă, după 7,8% în iunie și 7,6% în iulie.
Sursa: hotnews.ro
- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x