Tuesday, April 16, 2024

Factura la electricitate, mai ieftină cu 100 de lei din ianuarie. Care sunt condițiile UE

Must Read
Potrivit ANRE, factura la electricitate ar putea fi mai mică cu 100 de lei din luna ianuarie a anului viitor, numai dacă Uniunea Europeană va elimina două taxe.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei a susținut marți, 12 octombrie, că există posibilitatea ca Executivul comunitar să recomande eliminarea a două taxe din factura de energie electrică. Potrivit acestuia, ar fi vorba despre taxa pentru certificate verzi şi despre bonusul pentru cogenerare.

„Am anumite reţineri în privinţa soluţiei găsite (de Guvern privind compensarea facturilor la energie, n.r.), este una destul de greoaie, are câteva slăbiciuni şi aş spune că poate erau alte soluţii mai uşor de implementat decât această ordonanţă 118 şi exact în această direcţie mă aştept să vină recomandările din partea Comisiei Europene. (…) Mă aştept din partea Comisiei Europene să vină recomandarea tocmai de a taxa acele companii care în această perioadă fac nişte venituri suplimentare datorită evoluţiei preţurilor din pieţele angro, mă aştept să propună eliminarea unor taxe din factura de energie electrică sau de gaze naturale, cum ar fi de exemplu bonusul pe cogenerare, care se aplică în România pentru schema de sprijin pentru centralele în cogenerare de înaltă eficienţă, contribuţia la certificate verzi”, a menționat Zoltan Nagy-Bege, conform Agerpres.

Factura la electricitate ar putea fi mai mică cu 100 de lei din ianuarie

Totodată, Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei a mai adăugat și că eliminarea celor două taxe ar putea produce din luna ianuarie a anului viitor o scădere cu 100 de lei a facturii de energie electrică.

„Noi am făcut un calcul, momentan contribuţia la sistemul de certificate verzi este la 13 euro/megawat oră, înseamnă în jur de 65 de lei, momentan bonusul pe megawat oră este de 17 lei, dar ambele cresc, începând cu 1 ianuarie. Contribuția (pentru certificate verzi, n.r.) creşte la 14,5 euro, înseamnă puţin peste 70 de lei, iar bonusul pe cogenerare probabil că o să treacă de 20 de lei, 22-23 de lei începând din 1 ianuarie. Deci ne apropiem de 100 de lei doar prin eliminarea acestor contribuţii la nişte scheme de sprijin. Este varianta simplă, sursele trebuie să fie tot bugetare, adică Guvernul să-şi asume că susţine aceste scheme fără de care anumiţi producători evident că nu prea rezistă în piață, dar colectarea să nu se facă de la anumiți consumatori”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședintele ANRE.

- Advertisement -

Varianta eliminării TVA-ului nu este exclusă

De asemenea, vicepreședintele ANRE a menționat că există și varianta eliminării TVA-ului din facturile la energie pentru consumatorii casnici. „Mergând mai departe, pe o perioadă limitată se poate elimina până şi TVA, care este o măsură pentru consumatorii casnici. La non-casnici nu are niciun efect (…), pe aceştia îi poate ajuta doar în privinţa cash-flow-ului”, a adăugat Zoltan Nagy-Bege.

Sursa: capital.roanre

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x