Friday, March 29, 2024

În faţa exploziei preţului la gaze, premierul Spaniei propune achiziţionarea în comun a gazelor în cadrul UE

Must Read

Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat vineri că a propus Comisiei Europene să procedeze la „achiziţii în grup” de gaze pentru a creşte puterea de negociere a UE în faţa exploziei preţului la energie, relatează AFP.

„Dacă achiziţionarea de vaccinuri în grup funcţionează, de ce nu ne sporim puterea de negociere făcând o achiziţie de grup şi o rezervă strategică de gaze în Europa?”, a întrebat retoric Sanchez în cadrul unui forum economic la Pontevedra (nord-vestul Spaniei), la care a participat şi omologul său portughez Antonio Costa.

Astfel de achiziţii ar constitui o modalitate „de a răspunde în comun la problemele care privesc nu doar Spania şi Portugalia”, ci „întreaga Uniune Europeană”, a adăugat şeful guvernului spaniol, precizând că a făcut propuneri în acest sens „Comisiei Europene şi tuturor ţărilor membre”.

Preţul la gazele naturale a explodat în ultimele săptămâni pe pieţele mondiale, atrăgând după sine o creştere a preţului la electricitate în multe ţări din Europa, în special în Spania, Franţa şi Italia, potrivit Agerpres.

- Advertisement -

Potrivit experţilor, această tendinţă se datorează redresării economice mondiale după luni de lockdown din cauza pandemiei de COVID-19, problemelor de mentenanţă şi importurilor din Asia în special.

În faţa acestei situaţii, mai multe ţări europene au luat măsuri pentru a limita impactul acestei creşteri asupra facturiore consumatorilor, cum ar fi Spania, unde guvernul a decis să scadă temporar TVA-ul la electricitate.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x