Friday, March 29, 2024

Navă cargo încărcată cu 3.000 de tone de uree, eșuată pe coasta bulgară a Mării Negre, s-a scufundat / Incidentul ar putea provoca o catastrofă ecologică în Rezervația Naturală Kaliakra

Must Read

O navă cargo sub pavilion turcesc care a eşuat pe 20 septembrie în partea de nord a coastei bulgare a Mării Negre s-a scufundat la ţărm, relatează miercuri Euractiv şi Novinite, citate de Agerpres.

Nava „Vera Su” are o încărcătură de 3.000 de tone de uree, ceea ce ar putea provoca o catastrofă ecologică în Rezervaţia Naturală Kaliakra, unde se găsesc numeroase specii marine şi de păsări protejate.

„Compartimentul motoarelor navei cargo este inundat. Sunt găuri în carena vasului. Nava nu mai poate fi salvată, doar să se încerce evacuarea încărcăturii”, a declarat directorul executiv al Administraţiei Maritime bulgare, Ventsislav Ivanov.

Mai devreme în cursul zilei de miercuri nava a fost inspectată de scafandri, care au constatat că ea este imobilizată pe un banc de nisip, cu şanse mici de a mai putea fi mişcată.

- Advertisement -

Autorităţile bulgare speră să poată pătrunde în compartimentul cargo pentru a evacua ureea, dar operaţiunea este îngreunată de condiţiile meteo. Conform experţilor, operaţiunea de evacuare nu ar putea începe mai devreme de 1 noiembrie.

Cargoul Vera Su a eşuat pe ţărmul stâncos pe 20 septembrie, în condiţii de vreme bună. Versiunea procuraturii bulgare este că marinarul aflat la manşă a adormit. Însă în pofida riscurilor ecologice, autorităţile bulgare au întârziat evacuarea încărcăturii.

ONG-ul Greenpeace şi-a exprimat revolta faţă de neglijenţă autorităţilor bulgare şi a avertizat asupra posibilelor consecinţe ireversibile asupra mediului.

Dacă este eliberată în apă în cantităţi mari, ureea (un îngrăşământ chimic) provoacă o înflorire rapidă a fitoplanctonului, cu efecte toxice asupra faunei marine, inclusiv pentru păsări. Acumularea sa poate fi un pericol şi pentru om prin consumul de peşte sau fructe de mare.

Sursa: g4media.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x