Monday, December 4, 2023

Șoc total pentru toți angajații din România! Ce s-a întâmplat, de fapt, cu salariile. S-a aflat acum

Must Read
Inflația a avut un impact negativ asupra vieților oamenilor. Chiar dacă salariul mediu pe economie a crescut cu 6,4 procente în ultimul an, inflația de 6,3 procente din luna august a anulat majorările salariale.

Lovitură dură pentru români! Rata inflației a anulat creșterile salariale

În luna august a acestui an, salariul mediu al românilor a ajuns la aproape 3.500 de lei, în creștere cu 6,4% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, datele Institutului Național de Statistică arată că beneficiile aduse de majorarea salarială au fost anulate de creșterea inflației.

În acest context, alephnews.ro notează că românii ar putea avea creșteri salariale negative în 2020, luând în considerare ritmul actual de creștere al prețurilor și cel al scăderii puterii de cumpărare.

„Sunt foarte multe discuţii în companii în acest moment pentru stabilirea bugetului pentru anul următor. Cei din multinaţionale au dat la grup informaţia despre inflaţia din România şi despre nivelul cu care va creşte anul viitor salariul minim pe economie, pentru că această creştere cu 10% a salariului minim impactează toate benzile salariale. Însă nu cred, cu toate eforturile de bugetare, că firmele vor acorda o creştere salarială medie de peste 6,5%, deci inflaţia va fi mai mare decât creşterile salariale de la privat“, a explicat Alina Popescu, talent information solution leader SEE Europe în cadrul companiei Mercer Marsh Benefits, care realizează anual un studiu salarial.

- Advertisement -

Previziunile privind evoluția salariilor sunt greu de făcut

Bugetele de salarii de anul viitor vor include o serie de majorări salariale, însă este greu de făcut o previziune cu privire la evoluția salariilor din cauza schimbărilor aduse de pandemia de coronavirus.

„Ce ne împiedică să facem previziuni mai apropiate de realitate este exact efectul pe care pandemia îl creează prin aceste valuri. Acest val 4 e mai abrupt decât ne-am imaginat. Fiecare companie îşi va dimensiona bugetele în funcţie de criteriile pe care le ia în calcul: inflaţie, evoluţia rezultatelor companiei, evoluţia pieţei muncii în domeniul în care activează etc.“, a spus Sorina Donisa, CEO al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar APT Resources & Services, parte a grupului Prohuman.

Companiile multinaționale și-au bugetat creșteri salariale pentru 2022

În ceea ce privește companiile multinaționale, acestea și-au bugetat creșteri salariale de 5% pentru 2022. Având în vedere nivelul crescut al inflației, este posibil ca acest procent să crească.

„Nu cred firmele vor aproba, pe medie, o creştere mai mare de 6,5% a bugetelor de anul viitor, pentru că există multă nesiguranţă în ceea ce priveşte modul în care se va dezvolta economia. Deşi momentan previziunile sunt optimiste, deja sunt sincope de livrare în zona de maşini din cauza crizei cipurilor, ceea ce va conduce la o creştere de preţuri şi o scădere a puterii de cumpărare, ceea ce va pune frână puţin la consumerismul cu care ne-am obişnuit“, a mai spus Alina Popescu.

Ea a adăugat că bugetele de salarii pot creşte prin realocarea unor sume din alte părţi, însă în condiţiile în care costurile fixe cresc, va fi greu să se mai procedeze astfel, iar o altă soluţie ar fi restructurarea, dar de care toată lumea se fereşte să vorbească momentan.

Sursa: capital.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Top cele mai cunoscute 70 de citate ale celebrului investitor Charlie Munger

Un investitor american remarcabil este Charlie Munger. Pe lângă faptul că este prieten și partener al guruului de investiții...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x