Friday, March 29, 2024

Urmează mama tuturor crizelor? Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: Inflația mătură toată planeta, dar la noi e ”foarte specială”

Must Read

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a arătat cum prognoza Băncii a fost dată peste cap de inflația specială din țara nostră. 

”Prognozele sunt complicate. Ne așteptam potrivit prognozelor unor instituții remarcabile să încheiem anul cu o creștere economică de 7%. Nu cred că va fi așa. Faptul că semestrul 2 a avut o izbucnire, o creștere economică de 13% a fost un moment de recuperare. Din păcate PIB-ul nostru a rămas în continuare un vitezoman. El este capabil să meargă repede, dar nu este și sustenabil. Problema de sustenabilitate nu o vom rezolva în criză, probabil că este o chestiune pentru mai târziu când vom scăpa de această criză și dacă nu cumva are dreptate economistul Roubini că după criza asta va urma mama tuturor crizelor, reîntoarcerea anilor 1970 cu problemele de atunci care au fost grave”, a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la B1TV.

Inflație specială în România. Spulberă prognoza BNR

”Anul acesta este un an în care inflația mătură toată planeta, nu aveam cum să scăpăm și noi. Din păcate inflația noastră este foarte specială. Sunt 4-5 produse, cu prețuri care cresc accelerat, în primul rând electricitatea și gazele. Speranța ca prognoza BNR de 5,6% pentru decembrie, ca după aceea inflația să vină în jos pe 3-4%, nu mai este posibilă numai din cauza acestor două produse, lângă care se adaugă combustibilul, tutunul și alcoolul”, a mai precizat Adrian Vasilescu.

Despre inflație a vorbit și profesorul de economie Mircea Coșea, pentru DCNews. Iată ce a spus:

- Advertisement -

”Prețurile foarte mari venite pe linia inflației sunt generate de inflația indusă în SUA, care au hotărât ca datoriile mari pe care le au, determinate de prețurile din timpul pandemiei, să fie acoperite, într-o mare parte, prin inflație, inflație care a venit și-n zona europeană. Există și elemente, în acest context, care țin de o natură speculativă: inflația dă posibilitatea creării unor creșteri de prețuri care nu se explică prin inflație, ci prin dorința producătorilor și exploatatorilor de a beneficia de această psihoză a inflației, pentru a ridica prețurile”.

Sursa: dcnews.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x