Unele soiuri de cafea sunt extrem de scumpe, iar asta se datorează rarității și duratei procesului de producție, scrie Luxurycolumnist. În timp ce cafeaua ieftină poate avea un gust destul de amar, cafeaua de bună calitate, făcută din boabe mai scumpe, va avea o aromă mai profundă. Cafeaua de origine (Single Origin) costă în general mai mult decât amestecurile de cafea. Definiția cea mai la îndemână este aceea a unei cafele care provine dintr-o țară anume, o regiune anume sau de la un producător specific.

Acestea sunt cele mai scumpe cafele din lume

10. Guatemala Geisha

Cultivată între doi vulcani, Guatemala Geisha este o cafea Single Origin din ferma Nueva Granada. Situată în San Marcos, la o altitudine de 5.000 de metri, ferma este aproape de vulcanii Tacana și Tajumulco.

- Advertisement -

Acest sol vulcanic conferă cafelei Guatemala Geisha un gust de ciocolată și nuci. Cafeaua Guatemela Geisha are note intense de iasomie, cu accente de bergamotă și mandarină.

9. Nepal Himalaya

Cafeaua Nepal Himalayan Lalitpur este cultivată la Ferma ecologică Greenwell din Nepal. Premiată cu distincția ”cea mai bună cafea gourmet”, cafeaua Nepal are gustul unei alte cafele celebre, Jamaican Blue Mountain, dar la un preț mult mai mic.

Greenwell Organic Farm este situată în satul Dudh Pokhari din districtul Lamjung, din Nepal, la o altitudine de 4400 de metri. Este cultivată organic și are note de merișor, portocală și prune uscate cu o aciditate plăcută.

8. Swiss Water Decaf Kona

Această apă elvețiană Decaf Kona de la Koa Coffee are toată aroma cafelei fără cofeină. Metoda ”Swiss Water” este 100% fără substanțe chimice. În acest proces, cofeina este extrasă din boabe și filtrată prin cărbune activ. Boabele de cafea sunt apoi repuse în apa fierbinte, astfel încât sunt extrase elementele de aromă fără cofeină. Swiss Water Decaf este cultivată pe versanții vulcanului Mauna Loa din Hawaii.

7. Peaberry Hawaiian Kona

Hawaii este renumită pentru cafeaua Kona ușoară, dar delicată. Cultivate pe versanții vulcanilor Insulei Mari, boabele de cafea Kona sunt culese manual.

6. Jamaica Blue Wallenford

Una dintre cele mai faimoase cafele din lume, Jamaica Blue este scumpă pentru că e foarte căutată. Pentru a fi clasificată drept cafea Jamaican Blue, trebuie să provină din regiunea Blue Mountain din Jamaica. Jamaica Blue Mountain Wallenford este unul dintre cele mai bune soiuri, având o aromă intensă și o aciditate echilibrată.

5. El Salvador Santa Ana

Această cafea unică din El Salvador se realizează folosind procesul ”Pulped Natural”. Cunoscută mai ales ca metodă de procesare a mierii, aceasta conferă cafelei un gust dulce și fructat de cireșe și ciocolată. Boabele de cafea sunt cultivate la umbră, iar procesul de producție, combinat cu solul vulcanic, are ca rezultat o ceașcă de cafea perfectă.

4. Dinastia Ospina

Cea mai veche companie de cafea din lume deținută de o familie, Ospina Coffee a fost înființată în 1835. Fondatorul ei, Don Mariano Ospina Rodríguez, a fost un pionier al cultivării cafelei în Columbia, devenind președintele Columbiei în 1857. Cultivată pe versanții vulcanici ai munților Anzi, cafeaua Ospina este făcută din boabe rare Arabica Typica. Ospina are un gust unic, cu note de fructe de pădure și nucă de cocos. Amatorii de cafea spun că își merită prețul exorbitant.

3. Kopi Luwak

Considerată drept una dintre cele mai scumpe cafele din lume, Kopi Luwak ar putea fi și cea mai specială. ”Kopi” înseamnă cafea în indoneziană și ”luwak” înseamnă civetă. Kopi Luwak provine din Sumatra și este adesea denumită ”cafeaua din caca de pisică”. Asta pentru că această cafea este ”procesată” din excrementele unei civete. Lucrătorii preiau boabele din excremente și le prăjesc imediat. Cafeaua Kopi prăjită are o aromă complexă, cu note de lemn de santal, ciocolată neagră, caise și prune.

2. Hacienda La Esmeralda

Această cafea gourmet din Panama provine din regiunea Chiriqui, din sud-vestul Panama. Este o zonă muntoasă, cu mai multe microclimate, care conferă cafelei o aromă unică. Cafeaua Hacienda La Esmeralda a câștigat de mai multe ori premiul ”Best of Panama”.

1. Cafea Black Ivory

Una dintre cele mai rare și scumpe cafele din lume, Black Ivory este cunoscută și sub numele de ”cafeaua din balegă de elefant”. Originară din nordul Thailandei, este digerată și rafinată de elefanți. Localnicii caută balegă de elefant din care ”răsar” boabe de cafea pe care le culeg. După ce le vor spăla şi le vor râşni, vor folosi aceste boabe înghiţite în ajun de pachiderm pentru pregătirea unei cafele unice. Cafeaua Black Ivory are note de ciocolată, tamarind și condimente.

Sursa: capital.ro