Ne apropiem cu pași repezi de sărbărorile de iarnă, ceea ce înseamnă pește pentru zilele de dezlegare din postul Crăciunului și pentru superstițiile de Revelion.

Fie că postim sau nu, peștele este un produs alimentar care apare în farfuriile românilor măcar o dată la 30 de zile. Indifirent de ce alegem să gătim: fish and chips (pește și cartofi prăjiți), salată cu ton, pește cu orez sau pește marinat, un lucru este cert: ne place să mâncăm pește.

Indiferent dacă citim un ziar, o revistă, o broșură sau deschidem televizorul, peste tot acest produs alimentar este lăudat, atât pentru gustul său, cât și pentru vitaminele și nutrienții pe care le conține.

În ciuda imaginii pozitive pe care o deține de ani de zile, anumite tipuri de pește au un grad ridicat de toxicitate. Nutriționiștii recomandă evitarea acestor feluri pentru consum.

- Advertisement -

Peștele, un pericol pentru sănătatea omului

Deși peștele este un produs recomandat pentru copiii în creștere sau pentru persoanele care intenționează să slăbească, fără a pierde din grăsimile esențiale, în ultimii ani calitatea cărnii albe s-a degradat considerabil. Din această cauză, consumul de pește devine din ce în ce mai dezavantajos.

Cei mai toxici pești din țară

În rândurile următoare ți-am pregătit o listă cu speciile de pești toxici, ce se găsesc în magazinele din România.

Pangasius

Este un tip de pește care se întâlnește aproape în toate magazinele, se vinde la un preț accesibil și nu are oase. Motiv pentru care majoritatea oamenilor îl cumpără cu plăcere.

Realitatea este însă înșelătoare. Fileul de pangasius din comerț are un conținut crescut de toxine. De obicei, carnea din acvariile supermarketurilor provine din Vietnam, unde peștii sunt crescuți pe cursul Răului Mekong, afectat de poluare. În plus, pangasius se hrănește cu bacterii, microorganism și resturi de animale acvatice moarte. Astfel că acest pește nu este foarte recomandat pentru consum.

Somonul

Probabil te surprinde prezența somonului în lista specilor de pești toxici. Deși este considerat o delicatesă, are un conținut ridicat de mercur. Ba mai mult, substanțele chimice folosite pentru curățarea rezervoarelor de apă de paraziți au un conținut ridicat de toxine. Somonul se imbibă cu aceste toxine și astfel devine un pește ce trebuie evitat.

Bibanul

Acest pește are o cantitatea considerabilă de mercur în compoziția sa, de aceea este recomandat să alegem bibani de dimensiuni mici, sub 0.5 kilograme.

Sursa: capital.ro