Tuesday, September 27, 2022

Companiile americane se confruntă cu un val de demisii

Must Read

Companiile americane se confruntă cu valuri de demisii din partea angajaților. În SUA se înregistrează record după record al numărului de plecări. Există multe oportunități și atunci oamenii pleacă spre un job considerat mai bun. Este o situație care pune presiune și mai mare asupra salariilor și, mai departe, reprezintă gaz pe foc pentru inflația care deja este la un record al ultimelor trei decenii.

Economia americană a raportat pentru septembrie peste 10 milioane de locuri de muncă pentru care se căutau angajați. Este un deficit acut de forță de muncă, iar opțiunile pentru angajați generează valuri de demisii.  

Companiile din aproape toate industriile concurează pentru a atrage muncitori. Datele arată că sunt trei milioane de oameni mai puţini în comparaţie cu nivelurile de dinaintea pandemiei.

Lupta pentru muncitori a impulsionat creşterea salariilor la un ritm anual de 4,9% în octombrie, deşi aceasta a fost depăşită de inflaţie, ceea ce reprezintă  o scădere a câştigurilor reale, arată Reuters.

- Advertisement -

Încredere în piața muncii. Din ce domenii pleacă cei mai mulți omeni

Renunţările la locurile de muncă au crescut cu aproximativ 164.000 în septembrie, ridicând totalul la un nivel record de 4,4 milioane.

Rata de renunţare reflectă, pe de altă parte, încrederea îm piaţa muncii, deoarece lucrătorii pleacă atunci când sunt mai siguri în capacitatea lor de a-şi găsi un nou loc de muncă.

Aproape 56.000 de oameni au renunţat la locuri de muncă în industria artelor, divertismentului şi recreării, în timp ce 47.000 au plecat din celelalte servicii. În sectorul educaţiei de stat şi locale au plecat 30.000 de angajaţi.

Presiunea asupra salariilor mărește pericolul inflației

Mobilitatea și deficitul generează însă o presiune asupra salariilor, care va avea ca efect un nou impuls asupra inflației. Indicele prețurilor de consum  în Statele Unite a urcat în octombrie la 6,2% și reprezintă cea mai mare creștere anuală din 1990. Un sondaj al Universităţii din Michigan arată consternarea în rândul consumatorilor, care au senzaţia că economia a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii zece ani, puţini dintre ei considerând că autorităţile iau măsuri suficiente pentru a combate inflaţia.

Rezerva Federală a rezistat până acum apelurilor de a lua măsuri mai puternice pentru a combate o inflaţie peste aşteptări, argumentând că aceasta rămâne tranzitorie, chiar dacă  va persista şi anul viitor. Deocamdată va încetini tiparnița de bani – reduce programul masiv de cumpărare de obligaţiuni luna aceasta, măsură considerată ca un precursor al creşterii ratelor dobânzilor de la nivelul lor actual care este aproape de zero. Investitorii se aşteaptă în prezent la o creştere a dobânzii cheie la jumătatea anului 2022.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Scriem istorie. Laserul de la Măgurele a atins 10% din puterea Soarelui pe Pământ. De ce e important?

În laboratoarele de la Măgurele se produce acum cel mai puternic fascicul de lumină din lume, care va fi...
- Advertisement -

More Articles Like This