Friday, March 29, 2024

Creșterea economică a României a încetinit în al treilea trimestru

Must Read

Creşterea economiei româneşti a încetinit la 0,3% în trimestrul III faţă de trimestrul anterior, în timp ce comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut avansul PIB a fost de 7,2% pe serie brută şi 8% pe serie ajustată, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) transmise marţi Agerpres.

În primele nouă luni ale acestui an, Produsul intern brut a crescut cu 7,1% pe seria brută şi cu 6,8% pe seria ajustată sezonier faţă de acelaşi interval din anul precedent.

Pe de altă parte, INS precizează că, urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul III 2021 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, fiind înregistrate modificări ale indicilor de volum comparativ cu a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul II 2021, publicată în comunicatul de presă din 11 octombrie 2021.

Astfel, cifrele privind avansul PIB în trimestrul I 2021, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite în scădere la 2,2%, de la 2,6%, iar cele ale trimestrului II 2021, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite în coborâre la 1,5% de la 1,9%.

- Advertisement -

România, Ungaria şi Lituania – statele UE cu cea mai mare creştere economică anuală în trimestrul III

Produsul Intern Brut a crescut cu 3,9% în Uniunea Europeană şi cu 3,7% în zona euro, în trimestrul trei din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, ţările membre cu cea mai mare creştere economică fiind România (8%), Ungaria (6,1%) şi Lituania (6%), arată datele preliminare publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Nu sunt disponibile datele pentru Estonia, Irlanda, Grecia, Luxemburg, Malta şi Slovenia.

Toate statele membre UE au raportat creşteri în trimestrul trei din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020.

Conform datelor Eurostat, în trimestrul trei din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, Produsul Intern Brut a crescut cu 2,1% în Uniunea Europeană şi cu 2,2% în zona euro, după un avans de 2% înregistrat în trimestrul doi din 2021 în UE şi de 2,1% în zona euro. Economia României a crescut cu 0,3% în trimestrul trei din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, după un avans de 1,5% în trimestrul doi din 2021.

Nu sunt disponibile datele pentru Estonia, Irlanda, Grecia, Luxemburg, Malta şi Slovenia.

Toate statele membre UE au raportat creşteri în trimestrul trei din 2021, comparativ cu precedentele trei luni.

În trimestrul trei din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, economia SUA a urcat cu 0,5% (după un avans de 1,6% în trimestrul doi din 2021), iar comparativ cu perioada similară din 2020, PIB-ul SUA a înregistrat o expansiune de 4,9% (după un avans de 12,2% în trimestrul doi din 2021).

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x