Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat public că intenționează să implementeze în țară recomandările făcute de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) în scopul de a minimaliza contaminarea cetățenilor cu Sars-Cov-2.

Fapt pentru care, Lucian Bode a declarat că în România s-ar putea introduce pe lista roșie toți străinii care vin din țările infestate cu noua tulpină Covid-19 din sudul continentului african. Această măsură presupune carantină obligatorie pentru persoanele respective, indiferent dacă sunt sau nu vaccinare. Anunțul surprinzător a fost făcut vineri, după ședința de Guvern.

„Așa cum foarte corect ați remarcat privim cu îngrijorare la ceea ce spune OMS, cu riscurile care s-ar putea să vină dintr-o anumită zonă a lumii, din Africa mai exact. Vom vedea raportul OMS și noi astăzi adoptăm o hotărâre a CNSU prin care vom stabili lista țărilor cu zonele verzi, zonele galbene și zonele roșii și, cu siguranță, dacă OMS ne spune că există aceste riscuri, eu cred că România va introduce în zona roșie automat aceste țări”, a declarat Lucian Bode.

- Advertisement -

„Vom impune carantinarea, chiar dacă sunt persoane vaccinate”

Ministrul de Interne a explicat că restricția privind izolarea străinilor se va aplica tuturor persoanelor, indiferent dacă acestea sunt sau nu imunizate cu serul anti-covid.

„Vom impune carantinarea celor care vin din aceste zone, chiar dacă sunt persoane vaccinate, dacă vorbim despre această tulpină periculoasă.”, a spus Lucian Bode.

Ce spun reglementările în vigoare

Conform reglementărilor actuale, oamenii injectați cu serul anti-covid sunt scutiți de carantină la sosirea în România, chiar dacă vin din statele aflate în zona roșie.

În hotărârea CNSU adoptată vineri, care intră în vigoare miercuri, Botswana, țara în care s-a descoperit prezența noii tulpini, se află în categoria verde. Dacă un străin din zona verde soșete în România, acesta este exclus de orice fel de restricție. Momentan, persoanele vaccinate care vin din Africa de Sud, care este în zona roșie, nu intră în carantină.

Noua tulpină Covid-19

A fost identificată o nouă variantă a virusului SARS-CoV-2 cu un număr ridicat de mutaţii, care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente împotriva Covid-19. Această formă nouă a virusului a fost detectată în Africa de Sud.

Recent, din ce în ce mai multe state au impus măsuri strice de călătorie din cauza acestei variante super-mutante. Printre aceste state se numără: Israel, Franța, Italia, Marea Britanie, Germania, Cehia, Singapore și Japonia.

Sursa: capital.ro