Thursday, April 25, 2024

Excesul de tehnologie poate afecta sănătatea mintală a copiilor. Semnal de alarmă al cercetătorilor

Must Read
Modul în care copiii folosesc media electronică are un impact mai mare asupra sănătății lor mintale, mai degrabă decât utilizarea în sine a acestora, potrivit unei noi cercetări. Potrivit unei lucrări publicate de curând în revista PLoS ONE, copiii care fac simultan mai multe acțiuni, pe diferite medii electronice, pot fi mai predispuși la probleme de sănătate mintală.

Au existat multe dezbateri cu privire la efectele nocive ale mass-media electronice asupra sănătății și bunăstării copiilor. Numeroase cercetări, realizate de diverși experți, au arătat atât beneficiile, cât și daunele pe care le au sistemele electronice asupra dezvoltării fiziologice și mintale a copiilor.

Cu toate acestea, modul în care copiii folosesc media electronică ar putea avea un impact mai mare asupra sănătății mintale, mai degrabă decât utilizarea în sine, potrivit analizei unei echipe de cercetători de la Universitatea din Luxemburg și de la Universitatea din Geneva, scrie Mashable.

Într-o lucrare publicată de curând în revista PLoS ONE, cercetătorii au dezvăluit că, în general, copiii care fac mai multe acțiuni pe diferite medii electronice ar putea fi mai susceptibili la probleme de sănătate mintală.

Cercetătorii au efectuat mai multe sondaje și experimente la copiii de la o școală primară publică din Geneva. Ei au vrut să afle mai multe despre modul în care copiii folosesc media electronică. Prin urmare, cercetătorii au început să-i cunoască pe copii folosind sondaje cu întrebări despre utilizarea media electronică de către fiecare copil și despre modul în care i-a afectat.

- Advertisement -

Calitatea somnului, probleme de atenție, notele, durata somnului

La studiu au participat aproximativ 120 de copii, cu vârsta cuprinse între 8 și 12 ani. Întrebările la care au răspuns atât fetele, cât și băieții, au fost concepute pentru a înțelege utilizarea mass-media de către copii și impactul acesteia, cum ar fi calitatea somnului, problemele de atenție, notele, durata somnului, motivația.

În urma datelor colectate, cercetătorii nu au găsit nicio corelație între utilizarea mass-media și problemele de sănătate mintală la copii. În schimb, au descoperit că, atunci când copiii au încercat să facă mai multe lucruri sau să folosească aplicații diferite în același timp, a existat un impact semnificativ asupra sănătății mintale.

De exemplu, spun autorii studiului, vorbitul la telefon, în paralel cu privitul la televizor, a dus la mai mult stres și, adesea, la o serie de probleme emoționale și comportamentale.

În medie, copiii petrec cel puțin două ore pe zi pe gadgeturi

Studiile arată că, în medie, cei mai mulţi copiii cu vârste de până la 2 ani sunt expuşi la ecran, adică televizor, computer/tabletă, smartphone cam 2 ore pe zi. În primii ani de viaţă creierul copilului îşi triplează marimea și continuă să se dezvolte până la maturitate.

Studiile au demonstrat că utilizarea pe intervale de timp lungi a gadgeturilor ar putea afecta negativ activitatea cerebrală a copilului. Acestea pot duce la deficit de atenție, la slăbirea capacității de auto-control şi impulsivitate.

Sursa: capital.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Crypto 2024: Câți bani îi rămân unui român care schimbă Bitcoin (BTC) în Dolari (USD). Taxe și comisioane

Prețul Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a depășit 72.000 de dolari,  un nou maxim istoric. StartupCafe.ro a...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x