Friday, March 29, 2024

Facturile au început să bubuie în cutia poştală. Trucuri geniale să plăteşti mai puţin la curent şi gaze

Must Read

După scumpirea facturilor la energia electrică, mulți caută metode simple prin care pot economisi. Cu toate acestea, nu toate s-au dovedit a fi pe deplin eficiente.

Facturile la energie electrică tot mai mari au schimbat obiceiurile multora care și-au dorit să economisească. Tocmai de aceea unele trucuri s-au dovedit a fi mult mai eficiente decât altele. Iată câteva dintre metodele care au dat roade atunci când vine vorba despre diminuarea costurilor la energia electrică, potrivit Reader’s Digest.

Facturile la curentul electric sunt un coșmar care, de la 1 noiembrie 2021 ne bântuie pe toţi românii. De aceea, Romaniatv.net va prezintă câteva trucuri pentru a economisi la factura de energie electrică în această iarnă, poate prindeţi şi compensarea de 25% de la stat.

În ultimii ani, consumul de energie electrică şi preţul au crescut în mod disproporționat. Energia electrică a revoluționat viața umană și a devenit un serviciu vital, dar trebuie să o folosim în mod responsabil. Trebuie să economisim cât mai mult posibil, pentru a nu cheltui toate veniturile pe utilităţi.Dacă dorești să economisești la facturile de energie electrică, un început bun este să numeri toate becurile din casă. Important este să localizezi încăperile în care există două sau mai multe becuri. Totodată, folosește mereu becuri care consumă mai puțin: acestea economisesc până la 75% energie. Spre exemplu, becurile cu LED  sunt mai ecologice decât alte tipuri de becuri, consumă între 70 și 80% mai puțin decât cele incandescente și cu 30% mai puțin decât cele fluorescente, rezistă la șocuri mai bune, au o durată de viață mai lungă, nu emit raze UV, se aprind imediat și nu trebuie să se încălzească, printre alte avantaje.

Pe cât posibil, în loc să aprinzi cât mai multe becuri în locuință, optează pentru lumina naturală de afară. Multe aparate de uz casnic și dispozitive electronice, inclusiv computerul, mașina de spălat sau telefonul mobil, au moduri de economisire a energiei sau de consum redus, care sunt de obicei suficiente de cele mai multe ori. Folosește-le ori de câte ori poți. Ce mai poți să faci este să decongelezi frigiderul. Înghețul poate duce la un plus de 20% din consumul de energie electrică.

- Advertisement -

Un alt truc formidabil presupune stingerea computerului, dacă nu îl folosești. Un dispozitiv în stand-by poate reprezenta până la 70% din consumul zilnic de curent. De asemenea, scoate din priză toate aparatele casnice pe care nu le folosești.

Dacă este posibil, utilizează energie alternativă pentru producerea de electricitate, cum ar fi celulele fotovoltaice pentru a utiliza energia solară sau generatoarele eoliene. Totodată, nu folosi fiare de călcat și aparate de cafea în exces. Indicat ar fi să înlocuiești sobele electrice cu cele pe gaz.

Multă lume nu acordă importanță becurilor și lămpilor. Acestea trebuie curățate periodic, deoarece praful blochează lumina.

Ce mai poți să faci este să vopsești tavanele și pereții camerelor în culori deschise. Vor face să pară că este mai multă lumină în acel spațiu.

Înlocuiește aparatele vechi cu unele noi, deoarece acestea consumă mai puțină energie.

Schimbă filtrele murdare și curăță depunerile de praf și resturi din aspirator. Un aspirator consumă 1.200 de wați pe oră.

Închide bine ușa frigiderului, astfel încât să nu consume prea multă energie. Iar când scoți sau bagi un aliment înăuntru, asigură-te că nu este fierbinte.

Cum încălzești casa în mod eficient. Trucuri care funcționează

Dacă vrei să-ți încălzești locuința în mod eficient, trebuie să ții cont de câteva aspecte. Iată despre ce este vorba…

Dacă pleci pentru mai mult timp de acasă sau în timpul zilei nu stai deloc, foloseşte un termostat programabil care te poate ajuta să ţină casa încălzită doar în perioadele în care stai acasă. Mai mult, poţi folosi un termostat conectat la internet şi poţi porni încălzirea cu 1-2 ore înainte să ajungi acasă, scrie cumsa.ro.

Ar fi bine să nu îl butonezi tot timpul sau să îl dai la maximum când ajungi acasă. Casa nu se va încălzi imediat şi vei consuma mult mai multe gaze decât de obicei. O altă greşeală este să setezi o temperatură prea mică pentru că centrala ta o să consume mai mult gaz pentru a furniza temperatura pe care o doreşti.

Dacă obişnuieşti să aeriseşti casa dimineaţa, asigură-te că închizi geamurile înainte să pleci. În caz contrar, atunci când te întorci acasă o să fie foarte frig. De asemenea, trebuie să verifici cu atenţie şi tocurile geamurilor, pentru a nu exista crăpături pe unde ar putea intra aerul rece. În cazul în care există astfel de crăpături, ar fi bine să le acoperi cu un silicon special sau cu spumă poliuretanică.

Dacă locuieşti la casă, ar fi bine să verifici şi ușile sau geamurile de la mansardă. Dacă există guri de aerisire, atunci acestea trebuie astupate pe perioada iernii. Acelaşi lucru poţi face şi cu hota de la aragaz, dacă nu o foloseşti foarte des.

Nu uita de reviziile periodice ale centralei pentru ca aceasta să funcţioneze în mod corect. Dacă foloseşti o sobă, ar fi bine să cureţi şi coşul.

Şemineul este o sursă de încălzire. Totuşi, este indicat să fie echipat cu o uşa specială pentru că, în caz contrar, toată căldura din casă va fi evacuată pe coşul de fum.

Centralele de apartament ar putea fi taxate pentru emisiile de dioxid de carbon

Sistemele de încălzire centralizată, teoretic, cele mai eficiente sisteme de încălzire a imobilelor, au eșuat în România din cauza managementului defectuos asupra acestora. Astfel din 330 de localități cu sisteme de încălzire centrală în anul 1990 (peste 3,5 milioane de locuințe), astăzi mai există astfel de sisteme, doar în 37 de localități (cca 1,2 milioane de locuinte), majoritatea dintre acestea fiind incapabile tehnic să mai asigure necesarul de apă caldă și căldură, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Astfel, alternativa firească în ultimii 30 de ani la aceste sisteme au fost centralele de apartament pe gaze.

Politicile publice din ultimii 20 de ani din România au fost de direcționare a populației spre utilizare a gazelor naturale, atât pentru a substitui încălzirea centralizată, cât și pentru a substitui masa lemnoasă.

În același timp trebuie să fim conștienți că și centralele individuale pe gaze poluează. Acestea poluează chiar mai mult decât o centrală comună, cu tehnologie actuală, pentru mai mulți consumatori. Exemplificând pentru un bloc cu 6 scări și 10 etaje, costurile cu centralele individuale sunt mai mari cu până la 25% față de costurile cu o centrală comună. De asemenea, pentru același exemplu, emisiile de CO2 sunt mai ridicate prin folosirea centralelor individuale decât prin folosirea unei centrale de bloc.

825 lei/an în plus, dacă s-ar achita taxa pe CO2

Un alt element care trebuie să-l avem în vedere este faptul că la momentul de față nu se percep taxe de CO2 pentru centralele individuale. Acestea nu au fost prevăzute, având în vedere că prețul mic al certificatelor. Până nu de mult certificatele de CO2 aveau un preț de 2-3 euro/t CO2, ceea ce ar fi dus la un cost mic pentru consumator casnic și s-a putut neglija. În momemtul de față, la un cost de 55 euro/t CO2, nu cred că se va mai neglija mult timp aplicarea unitară a taxării emisiilor de CO2 (consumatorii de energie termică produsă în CET-uri plătesc taxe pe CO2, iar consumatorul de energie termică produsă individual în centrale proprii nu plătește taxe pe CO2, deși în unele cazuri emisiile de CO2 ale celor din urmă sunt mai mari decât în cazul producerii energiei termice în regim centralizat). Estimăm că în prezent costul suplimentar pe care l-ar achita un consumator casnic cu centrală termică de apartament dacă s-ar aplica și acestora taxa pe CO2 ar ajunge la cca. 825 lei/an.

Problema coșurilor de evacuare a gazelor

O altă discuție, este legată de emisiile de noxe ale centralelor montate în apartamente, cu coșuri de fum individuale. Există studii care arată că aceste emisii pot să ajungă în apartamentele alăturate și recomandă construcția unor coșuri de fum care să disperseze emisiile și să evite total posibilitatea acestora să ajungă în interiorul locuințelor. Este o problemă care trebui de asemenea tranșată de autorități. Costul suplimentar pe care l-ar achita un consumator casnic cu centrală termică de apartament dacă s-ar aplica obligativitatea de a-și construi și asigura mentenanța coșurilor ar ajunge până la 250 lei/an.

În concluzie, Asociația Energia Inteligentă consideră că interzicerea montării centralelor termice nu este o opțiune (poate fi cel mult o opțiune pentru clădirile noi), în schimb apreciază că în timp Grean Dealul, Taxonomia etc. vor aduce costuri suplimentare pentru consumatorii casnici cu centrale termice, cauzate de emisiile de CO2 și de noile standarde de construcție și montaj

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x