Friday, April 19, 2024

Facturile la căldură în Capitală ar putea crește în această iarnă cu 70%. Prețul gigacaloriei, de la 164 la 280 de lei

Must Read

Facturile la căldură ale bucureștenilor ar putea crește în această iarnă cu 70%. Locuitorii Capitalei, care sunt încă racordati la sistemul central de termoficare, ar urma să plătească 280 de lei pentru gigacalorie, de la 164 de lei, cât era înainte de 1 noiembrie, potrivit unei propuneri înaintate de primarul Nicușor Dan Consiliului General și publicată de Gabriela Firea, senator PSD și fost edil al Capitalei. Sursele Digi24 confirmă documentul.

Ca urmare a creșterii prețului gazelor, a pierderilor din rețea și a cheltuielilor cu furnizarea agentului termic, Nicușor Dan declara recent că prețul gigacaloriei aproape că se dublează în această iarnă.

În sezonul rece trecut, gigacaloria costa 506 lei. O treime plăteau bucureştenii restul primăria, prin subvenţie. În această iarnă, dacă populația va plăti 280 de lei, înseamnă că primăria va trebui să crească subvenția la 600 de lei.

Pentru că nu poate susține o creștere atât de mare a cheltuielilor cu subvenția la căldură, primăria a cerut ajutorul Guvernului.

- Advertisement -

Bucureştenii ar putea plăti 164 de lei pe gigacalorie în această iarnă, dacă Guvernul va acorda subvenţia de 968 de milioane de lei, cât a solicitat Primăria Capitalei, în caz contrar PMB va fi „într-o uriaşă dificultate”, a declarat miercuri primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, la Comisia parlamentară de anchetă privind preţul energiei.

„Pe ipoteza în care Guvernul ne asigură întreaga sumă, bucureştenii vor plăti 164 de lei pe gigacalorie. În ipoteza în care Guvernul nu ar putea să asigure niciun leu, PMB va fi într-o uriaşă dificultate. (…) Eu v-am spus cât este preţul total. (…) În ipoteza în care nu ai un ajutor din partea statului, suntem într-o situaţie imposibilă, adică nu putem pune bucureştenii să plătească 600 de lei şi nici Primăria nu poate să plătească 2 miliarde de lei”, a susţinut Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.

Edilul Capitalei a precizat că în ședința Consiliului General din 26 noiembrie se va decide „prețul rezonabil pe care să îl suporte bucureștenii racordați la sistemul centralizat de termoficare, pentru a-i ajuta să treacă iarna în condiții decente”.

Căldura ar putea fi mai scumpă din această iarnă pentru bucureșteni

Prețul gigacaloriei, potrivit propunerii, ar fi între 986-870 lei, din care 280 lei ar urma să plătească bucureștenii și 606-590 lei primăria și Guvernul.

Vechiul preț al gigacaloriei era de 506 lei, din care 164 lei plăteau bucureștenii și 342 lei plătea primăria.

Astfel, pentru un apartament cu 2 camere, la un consum lunar mediu de 2 Gcal, cheltuileli cu căldura iarna aceasta ar urma să fie de 560 lei, față de 328 lei, cheltuieli cu căldura iarna trecută.

 

Sursa: digi24.ro
- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x