Friday, April 19, 2024

Legea care îi revoltă pe artişti. Statul le va lua 70% din drepturile de autor

Must Read

Un proiect de lege care prevede ca statul să ia 70% din drepturile de autor ale artiştilor a trecut de Senat.

Potrivit proiectului iniţiat de vicepreşedintele Senatului, Alina Gorghiu, o mare parte din banii proveniți din impozitare s-ar duce către un Fond Cultural Naţional, iar restul către interpreții melodiilor cu autor necunoscut.

Mai exact, artiștii ar putea să rămână fără 70% din aceste drepturi de la operele cu autor necunoscut, scrie antena3.ro. Potrivit proiectului de lege, adoptat de Senat, banii nerevendicați din drepturile de autor ar urma să ajungă la bugetul de stat în loc să fie distribuiți în interiorul breslei.

Nu îl mai numiţi proiect, pentru că e o inginerie, o hoţie. Încă o hoţie care ne vizează pe noi de data asta. Nu cred că au atâta tupeu în ei încât să ne ia şi… Cine a făcut discuţia asta despre drepturile de autor cumva mi-a compus vreo melodie, mi-a plătit vreo orchestră? Eu mi-am lăsat numele scris pe 38 de albume, nu e puţin lucru. Mi-au cumpărat ei vreun costum popular? Eu ştiu că fiecare om care plăteşte impozit la stat trebuie să beneficieze de ceva. Medicul, când se duce la operaţie, nu vine cu bisturiul de acasă. Dacă eu mă duc la un concert, ce îmi dă mie statul român sau cei care se ocupă de cultură? S-or ocupa ei de cultura cepei, a ridichilor. Ăştia care au fost puşi, nu contează nume, partide, că nu le am cu politica, am văzut ce pot şi cât pot. Sunt convinsă că dacă îi scuturi şi îi întrebi ce are Fa major la cheie, mă roagă să vorbesc frumos. Atunci despre ce vorbim? Unul care nu are habar spune că aşa e bine din punctul lui de vedere. Să ne mai ia 70%…„, a declarat Maria Cârneci la Antena 3.

- Advertisement -

„Majoritatea cântecelor sunt create sau culese, de la caz la caz, sau preluate. Sunt mai multe tipuri prin care ne atribuim o melodie. Cântecele mele le fac de la cap la coadă. Să aibă un mesaj puternic, să nu aibă cuvinte prea licenţioase sau prea nu ştiu de care, pentru că eu mă adresez poporului român. Poporul român a folosit termeni uşor de folosit, de aia se numeşte muzică populară. Ce, când m-am dus la înregistrări, m-au întrebat de facturi, de ce am mai plătit?”, a mai spus Maria Cârneci.

Este un precedent care poate deveni foarte periculos. Este o încălcare flagrantă a oricăror reguli. Nu poți să iei niște bani privați și să îi muți în buzunarul statului, considerând că tu ești un mai bun manager decât cei care au produs respectivii bani”, a declarat și Mihai Georgescu, de la Bere Gratis.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x