Friday, March 29, 2024

Medic, exasperat de amânările privind impunerea certificatului verde. „Voi vă ștergeți la fund cu pașaportul de vaccinare, dar nu mai aveți loc în spitale pentru bolnavi”

Must Read

În timp ce autoritățile din România amână dezbaterea în regim de urgență a proiectului de lege privind obligativitatea vaccinării la locul de muncă, proiect ce a contribuit la accelerarea masivă a campaniei de imunizare, țara noastră se confruntă în continuare cu bilanțuri record privind decesele COVID.

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu, unul din medicii care de la începutul pandemiei a publicat și a scris pe tema pandemiei pentru a combate lipsa de informații, este de părere că în acest moment putem vedea efectele indeciziei autorităților: peste 15.000 de morți în ultimele 4-5 săptămâni.

„Certificatul verde. De ce, chiar dacă ai trecut prin boală, sau te-ai testat și ai anticorpi, trebuie totuși să te vaccinezi pentru țidula cu pricina.

Zilele acestea ne uităm, fără surprindere, cum progresul vaccinării în România împotriva COVID-19 încetinește. Deîndată ce formula propusă în Parlament pentru un ”green-pass” sau certificat verde a căzut la vot, oamenii și-au reluat obiceiurile.

- Advertisement -

Îmi spunea cineva mai devreme că, la fabrica unde lucrează (unde se fabrică subansamble importante pentru industria de mașini), doar un sfert de personal e vaccinat. Periodic au focare de COVID, munca este fragmentată, oamenii sunt trimiși în kurtz-arbeit (care e mai mult sau mai puțin pe hârtie).

În același timp, pe mesageria personală îmi scrie un pacient că nu poate ajunge astăzi la clinică, pentru că se simte rău de ieri și i-a ieșit pozitiv testul rapid.

De dimineață am discutat cu un amic avocat care se simte rău, cu simptome de COVID, de o săptămână. Testele rapide făcute acasă i-au ieșit negative, nu s-a testat RT-PCR, nu a vorbit cu medicul, își măsoară doar saturația de oxigen care rămâne bună (deocamdată), măcar că tușea ca un coșar.

Care sunt premisele, care este adevărul?

Da, adevărul este că trecerea prin boală generează o formă de imunitate ”naturală” la COVID, drept urmare riscul ulterior (până acum) de reinfecție este mic. Nu este zero. Sunt oameni care au făcut forme grave, letale de COVID la distanță de prima lor infecție (documentată? cunoscută și tratată? greu de zis).

La fel de bine este adevărat că și cei vaccinați pot să contacteze corona, și să aibă simptome, respectiv să transmită virusul. Pe de altă parte, și inclusiv recenzii recente CDC o arată, vaccinurile actuale scad cu un ordin de mărime de 10 – 15 ori transmiterea între două persoane vaccinate. E de altfel motivul pentru care, în țările cu acoperire vaccinală mare, sau foarte mare, răspândirea acestui patogen este în prezent controlată.

Nu în România.

Un green-pass ”de imunitate” este o idee foarte naivă, de fapt. Nici ideea unui ”green-pass” de vaccinare nu este întru totul isteață, și unii au criticat-o că ar fi o formă de ”obligativitate indirectă”, prin care limitezi drepturi și libertăți ale persoanei ne-vaccinate. Lucru de altfel demn de o dezbatere în condiții normale de presiune și temperatură socială.

Dar nu în criză. Nu când România conduce, la nivel mondial (!) și este o pustulă infecțioasă pe harta Europei. În momentul de față, un green-pass vaccinal, dar și o formă de obligativitate a vaccinării, devin imediat necesare încât să putem controla și numărul de cazuri (momentan în scădere, și pe fondul cazurilor nou înregistrate, undeva la 500.000 / dar posibil mult mai mult, dar și adăugării a peste 1 milion de persoane vaccinate în cam aceeași perioadă).

Care a fost prețul?

Pe fondul ciorovăielii imbecile pe diverse straturi ale societății, peste 15.000 de români au murit de COVID în ultimele 4 – 5 săptămâni.

Ce-i drept, dintre cei peste 1 milion de vaccinați ”autentic” (nu borfași care și-au falsificat certificatul de vaccinare), câteva sute totuși s-au prăpădit.

Sute, la zeci de mii.

N-ar trebui să ai multă școală să înțelegi miza, dar și proporția, catastrofei care face din adoptarea unei astfel de strategii o măsură extraordinară, cu titlu excepțional, și care țintește salvarea de vieți, dar și păstrarea în funcțiune a educației, economiei, serviciilor în general.

Voi vă ștergeți la fund cu pașaportul de vaccinare, dar nu mai aveți loc în spitale pentru bolnavi – indiferent de boala de care suferă – și dintre care unii vor muri ne-tratați de bolile lor.

Voi vă ștergeți la fund cu green-pass-ul COVID, dar copiii voștri stau acasă și fac școală online. Cabinetele de psihiatrie și psihologie se aglomerează de cazuri de patologie acută, care de fapt este de claustrare, de alienare socială.

Când vorbim de prețurile la pompă, la magazin, la utilități, toată lumea sare ca arsă, dar pandemia corupe tot ce atinge, și a ajuns să atingă și fundația economiei țărilor. Eu înțeleg să urli pentru dreptul tău la teoria conspirației, dar și când te arde la buzunar tot mai urli?

Gândirea irațională este, în mare, centrată pe prevalența unor idei care nu suferă critică sau scrutin. Poți să vezi lipsa logicii, poți să vezi intensitatea sentințelor.

La spălătoria unde merg cu mașina, gol. Nu mai spală oamenii mașini. Pentru că nu mai circulă la fel de mult cu ele. Ai zice că facem bine naturii, poluăm mai puțin. Dar e fals. Ardem mai mult curent electric, drept urmare lasă că nu pedalăm noi, fumegă centrala să livreze curent populației. Cum o dai nu-i bine.

Drept urmare discordia politică naște monștri. Și – deși sunt simpatice anecdotic – ideile de ”testare monstruoasă în masă” nu sunt aplicabile. Pentru că omul nu știe să se testeze. Scuipă în test, bagă bățul doar umpic în nară. Ce interes are să-i iasă pozitiv? Că acolo e laie sau bălaie.

Vrem, vreau introducerea pașapoartelor de vaccinare pentru că, fie prezentă totuși corupția (vaccinări la ”vată” sau ”la chiuvetă”) este un mijloc empiric prin care poți măsura starea de imunizare a populației. Ai o metrică. Ai un barometru. În rest sunt păreri și zulufi. C-o fi 60% populație trecută prin boală, c-o fi bine făcut studiul care arată c-au trecut prin infecție vreo 50%, toate sunt speculații.

Șapte milioane de vaccinați sunt 7.000.000 de injecții făcute, din care hai, poate 10.000 sunt la beznă. Dar dintre cele la beznă oamenii tot fac boala, și poate ajung mai apoi la spital.

Milă mi-e de cei mulți, și de mintea românului cea de pe urmă. Ce să le mai facem, acum, celor atât de mulți care regretă decizia luată? Nu poți să întorci roata, și mortul de la mormânt. Dar mă gândesc, de fiecare dată când scriu, de fiecare dată când vorbesc: hai, că poate mai scutești unul. Hai, că poate mai tragi unul înapoi.

Și pe mine mă ține, asta, motivat. Pentru că am fost printre primii vaccinați. Și mă bucur că milioane de români au făcut-o. Dar nu-mi dă pace gândul că mai sunt atât de mulți, spice în calea coasei. Buni, răi, tot oameni sunt. Nu-i musai să moară cât să tot socotim rata de fatalitate prin boală”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x