Thursday, April 25, 2024

Motivul pentru care prețul cerealelor a explodat pe bursele internaționale. Când se va scumpi pâinea și în România

Must Read

Prețul grâului a explodat, în această săptămână, pe bursele internaționale, iar producătorii de pâine și produse de panificație din România se așteaptă ca și în țară să se resimtă aceste scumpiri. Cezar Gheorghe, analist pentru comerțul cu cereale, explicat la Digi24 motivelacestei creșteri dprețuri.

Reculul din urma creșterii prețurilor sva simți într-un termen d2-3 luni, pentru că în acest moment să spunem că aprovizionărilsunt făcutla procesatori și nu există un pericol dcreșterimediată a prețurilor”, a spus el.

Însă va veni ca un recul, pentru că prețurilau urcat foartmult, pentru că Arabia Saudită a intrat într-o licitațiși a cumpărat într-o singură tranzacțicirca 1,3 milioandtone. A fost cel mai marnivel al unei singurtranzacții, întâmplato singură dată”, a explicat Gheorghe.

În acest moment, stocurilla cei mai mari 7 exportatori din lumsunt la cel mai jos nivel din ultimii 8 ani, în timp ctranzacționarea grâului în acest an sva ridica la cel mai înalt nivel din ultimii 6 ani.

- Advertisement -

Situația nu estroz nici pentru sezonul carvine. În StatelUnitgrâul saflă într-o condițibună sprfoartbună, 45%, dar în acelaași timp, 21% din grâul american estslab sau foartslab. Mai mult, Rusia aro întârzierfoartmarîn plantarea grâului dtoamnă, daproximativ 1,3 milioandhectare. Estfoartmult”, a spus el.

Și în România avem întârzieri în însămânțarea grâului. Acum avem însămânțatnumai 1,66 dmilioandhectare, față d2,1 milioane, cât trebuia să avem. Fereastră mai avem până în jurul datei d15-20 noiembrie, deci avem problemdeja în prognozelurmătoare. Nici vremea nu favorabilă.

Avem stocuri la nivel mondial, dar fiecarstat caută să saprovizionezpentru a nu umbla la aceststocuri. Nimeni nu va muri dfoame. Dar prețul pcarîl vedem azi estun efect coroborat al inflației, al lipsei dmateriprimă generată dvremși al factorilor politici, să nu uităm drestricțiilpusla export și taxelde export pusdRusia. Și prețul îngrășămintelor a crescut foartmult”, a continuat analistul.

Gheorgspuncă prețurilproduselor dpanificațivor creștpest2-luni cu 15-18% „la absolut tot”.

Astăzi, grâul în Portul Constanța est270 de euro, credem că în ianuariva fi aproapd300 de euro. Esto creșterd10% doar la prețul materiei prime. Și totul, planț, mergmai departe”, a spus el.

Sursa: digi24.ro
- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Crypto 2024: Câți bani îi rămân unui român care schimbă Bitcoin (BTC) în Dolari (USD). Taxe și comisioane

Prețul Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a depășit 72.000 de dolari,  un nou maxim istoric. StartupCafe.ro a...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x