Saturday, April 20, 2024

O companie din Anglia lucrează la vaccinul anti-COVID de generație a doua: Un plasture care ucide celulele infectate

Must Read

O companie din comitatul englez Oxfordshire va începe în curând testele clinice pentru un vaccin de a doua generație împotriva Covid-19 – un plasture ușor de administrat care folosește celule T pentru a ucide celulele infectate și care ar putea oferi imunitate de durată mai lungă decât vaccinurile actuale, transmite The Guardian.

Emergex, companie stabilită în 2016 în Abingdon pentru dezvoltarea vaccinurilor cu celule T, este creația profesorului Thomas Rademacher, directorul executiv al firmei și profesor emerit în medicină moleculară la școala medicală de la University College din Londra.

Vaccinurile pregătesc celulele T pentru a înlăura rapid celulele infectate din corp după o infecție, astfel prevenind replicarea virală și apariția bolii. În vreme ce anticorpii produși de actualele vaccinuri se lipesc de virus și opresc infectarea celulelor, celulele T găsesc și distrug celulele infectate. Acele vaccinuri, precum cele dezvoltate de Pfizer/BioNTech și AstraZeneca/Univeristatea Oxford , provoacă și ele un răspuns al celulelor T, însă într-o măsură mai mică.

Emergex a primit undă verde de la autoritatea elvețiană a medicamentelor pentru a efectua teste inițiale la Lausanne, care implică 26 de persoane ce vor primi, începând cu 3 ianuaroe, o doză mare și una mică din vaccinul experimental. Rezultatele interimare ale studiului sunt așteptate în iunie.

- Advertisement -

Robin Cohen, directorul comercial al firmei, spune: „Este pentru prima oară când o autoritate de reglementare a aprobat un vaccin Covid pentru teste clinice ale căror scop unic este de a genera un răspuns specific al celulelor T, în absența unui răspuns al anticorpilor, iar acele celule T caută celule infectate și le omoară”.

Folosind analogia unui asteroid care lovește o planetă, el a explicat: „Virusul este asteroidul: lovește planeta și un cod viral, o semnătură a acelui virus, este afișat rapid pe toată suprafața. Acele semnături sunt citite de celulele T ca fiind străine, iar celulele T omoară celula înainte ca această să poată produce noi viruși”.

Actualele vaccinuri Covid-19 provoacă în mare parte un răspuns al anticorpilor care slăbește în timp, ceea ce înseamnă că oamenii au nevoie de o doză rapel pentru a menține protecția împotriva virusului. Vaccinul Emergex lucrează diferit, prin uciderea rapidă a celulelor. Aceasta înseamnă că ar putea oferi imunitate pe termen lung – posibil timp de decenii – și ar putea fi mai bun la lupta împotriva mutațiilor virale, a spus Cohen.

Un studiu publicat de Nature săptămâna trecută a arătat că unii oameni experimentează „o infecție nereușită” în care virusul intră în corp însă este eliminat de celulele T ale sistemului imunitar în cea mai timpurie etapă. Oamenii de știință au spus că descoperirea ar putea face loc unei noi generații de vaccinuri ce vizează răspunsul celulelor T, care ar putea produce o imunitate de durată mai lungă.

Soluția vaccinurilor diferite folosite împreună pentru o imunitate mai bună

Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra, se îndoia că un vaccin cu celule T „ar putea face totul de unul singur”, însă ar putea avea un rol complementar într-o abordare în care diferite vaccinuri sunt folosite pentru prima, a doua și a treia doză.

El spune că vaccinurile ARNm, precum Pfizer, lucrează atât de bine pentru că produc un răspuns puternic de neutralizare din partea anticorpilor. Vaccinul Pfizer a fost demonstrat că este mai eficient împotriva Covid decât AstraZeneca, care provoacă un răspuns mai puternic al celulelor T.

Însă, în combinație pot fi folosite vaccinurile ARN mesager și cele bazate pe celule T, mai ales că cele din urmă împiedică mai bine mutațiile virale.

Ideea nu este nouă, AstraZeneca lucrând la un vaccin cu celule T împotriva gripei de mai bine de un deceniu.

Cohen spune că partea dificilă este mecanismul de livrare a vaccinului Emergex către sistemul imunitar.

Vaccinul va fi în cele din urmă administrat ca plasture lipit de piele, cu micro-ace care eliberează conținutul în câteva secunde. Poate rezista până la trei luni la temperatura camerei, spre deosebire de alte seruri care trebuie ținute într-un congelator.

Serul Emergex nu va disponibil până în 2025.

Firma vrea să dezvolte astfel de vaccinuri și împotriva febrei dengue, gripei, virusului Zika și Ebola.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x