Thursday, April 25, 2024

Oamenii de știință au confirmat: toate pisicile sunt psihopate

Must Read

Potrivit oamenilor de știință, toate pisicile sunt psihopate, deoarece descind din strămoși sălbatici. Dacă ți se pare că pisica ta are un comportament derutant, și te întrebi dacă poate fi un psihopat felin, există o modalitate de a afla răspunsul, spun psihologii.

Psihologii au studiat relațiile dintre mii de pisici și stăpânii lor pentru a dezvolta un chestionar detaliat pe care îl puteți folosi pentru a vă analiza animalul de companie.

Vine sub formă de 46 de declarații ale stăpânilor care își descriu cât pot de bine animalele de companie.

Exemplele includ: „Pisica mea își chinuiește prada în loc să o omoare imediat”; „pisica mea vocalizează tare (de ex. miaună, urla) fără un motiv aparent”; și „pisica mea este foarte agitată (de ex. devine necoordonată)”.

- Advertisement -

Rezultatele vor ajuta la măsurarea nivelurilor de „răutate” ale pisicii – trăsături cum ar fi lipsa de empatie și agresivitatea – „dezinhibarea”, care reprezintă probleme cu reținerea comportamentală, și „îndrăzneala”, care este o măsură a dominanței sociale și a nivelurilor scăzute de frică.

De asemenea, măsoară nivelul de agresivitate al animalului față de oameni și față de alte animale de companie.

Denumit CAT-Tri+, este primul instrument disponibil pentru măsurarea psihopatiei la pisici, au spus cercetătorii de la Universitatea Liverpool și Universitatea John Moores din Liverpool.

Cercetătorul principal Rebecca Evans a spus: „Noi credem că, la fel ca orice altă trăsătură de personalitate, psihopatia se află într-un continuum, în care unele pisici vor avea note mai mari decât altele”, potrivit The Daily Mail.

„Este probabil ca toate pisicile să aibă un element de psihopatie, așa cum ar fi fost cândva util pentru strămoșii lor în ceea ce privește achiziționarea de resurse, de exemplu hrană, teritoriu și oportunități de împerechere.”

În timp ce poate părea distractiv să afli cât de mult din Hannibal Lecter ai în casa ta, există totuși o latură serioasă a studiului.

Echipa speră că va ajuta la îmbunătățirea relațiilor cu proprietarul pisicilor și, prin extensie, la reducerea numărului de animale de companie care ajung în adăposturi sau sunt eutanasiate.

Evans, psiholog la Universitatea Liverpool, a spus că chestionarul poate fi folosit de proprietari sau veterinari pentru a evidenția comportamentele nedorite și pentru a aduce îmbunătățiri mediului pisicilor care se potrivesc caracterului lor.

„O pisică care are o notă mare la rubrica de îndrăzneală are nevoie de jucării mai înalte, de spațiu unde să se urce, deoarece articolele Cat-Tri+ sugerează că unei pisici îndrăznețe îi place să exploreze și să se cațăre”, a spus ea.

„Îmbogățirea mediului pentru pisicile îndrăznețe poate reduce comportamentele agresive față de oameni, alte animale de companie și bunuri.”

Studiul, care a implicat 2.042 de proprietari de pisici, este publicat în Journal of Research in Personality.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Alegeri SUA: Actorul Dwayne „The Rock” Johnson îşi retrage sprijinul pentru Biden

Actorul american Dwayne Johnson, cunoscut ca The Rock, a declarat vineri că, spre deosebire de alegerile prezidenţiale din 2020,...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x