Tuesday, July 16, 2024

Pfizer, BioNTech și Moderna realizează un profit de peste 1.000 de dolari în fiecare secundă

Must Read

Pfizer, BioNTech și Moderna realizează un profit combinat de 65.000 de dolari pe minut din vaccinurile lor anti-Covid, potrivit unui studiu al People’s Vaccine Alliance, asociație care militează pentru o mai bună distribuție a vaccinurilor în întreaga lume, relatează AFP și Barrons.

Aceste grupuri farmaceutice realizează încasările prin vânzarea majorității dozelor vaccinurilor anti-Covid pe care le-au dezvoltat către țările bogate, în detrimentul națiunilor mai puțin dezvoltate care rămân foarte slab vaccinate, deplânge asociația.

Conform calculelor sale, realizate pe baza rezultatelor financiare publicate de cele trei companii, ele vor realiza profituri brute de 34 de miliarde de dolari în acest an, sau mai mult de o mie de dolari pe secundă, 65.000 de dolari pe minut sau 93,5 milioane de dolari pe zi.

Pfizer, BioNTech și Moderna se disting astfel de AstraZeneca și Johnson & Johnson, care în prezent își vând vaccinurile la costul de producție.

- Advertisement -

„Este indecent că câteva companii realizează profituri de milioane de dolari în fiecare oră când doar 2% dintre oamenii din țările cu venituri mici au fost complet vaccinați împotriva coronavirusului”, susține Maaza Seyoum de la filiala africană a People’s Vaccine Alliance.

Dispute în jurul brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid

Alianța deplânge de asemenea că, în ciuda finanțării publice de peste 8 miliarde de dolari pe care au primit-o, Pfizer, BioNTech și Moderna au respins toate apelurile de a transfera tehnologie de vaccin către producătorii din țările cu venituri mici prin intermediul OMS, „o măsură care ar putea crește oferta globală, reduce prețurile și salva milioane de vieți.”

Asociația, care numără printre cei 80 de membri ai săi ONG ca Oxfam și Onusida, îndeamnă giganții farmaceutici să ridice imediat brevetele care protejează vaccinurile anti-Covid printr-o inițiativă a Organizației Mondiale a Comerțului în jurul căreia continuă negocierile.

Noua administrație democrată de la Washington și-a exprimat în luna mai sprijinul pentru renunțarea la brevete în cazul vaccinurilor anti-Covid, invocând „circumstanțele extraordinare ale pandemiei Covid-19” care „solicită măsuri extraordinare”.

În luna iunie Parlamentul European a adoptat la rândul său o rezoluție care cere această măsură, cerând de asemenea UE „să elimine rapid barierele la export și să își înlocuiască propriul mecanism de autorizare a exporturilor cu cerințe privind transparența exporturilor”.

Cancelarul german Angela Merkel a respins însă ideea eliminării brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid, unii speculând că poziția ei s-ar datora faptului că BioNTech, partenerul european al Pfizer, este o companie germană.

Sursa: hotnews.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Ascendia și UiPath semnează parteneriat pentru UiPath Academic Alliance

ASC (ASCENDIA SA), lider în dezvoltare de soluții e-learning, a semnat un parteneriat cu UiPath, lider global în soluții de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x