Friday, March 29, 2024

UE va reduce importul de cafea, cacao, soia, carne de vită și lemn dacă producția lor duce la defrișarea pădurilor

Must Read

Comisia Europeană a propus miercuri, 17 noiembrie, o lege de referință prin care se caută reducerea și chiar inversarea impactului consumerismului excesiv asupra defrișării globale. Potrivit noilor reguli, boabele de soia, carnea de vită, uleiul de palmier, lemnul, boabele de cacao și cafeaua vor mai putea fi vândute în Uniunea Europeană doar atunci când comercianții se asigură că obținerea produselor nu a contribuit la defrișarea pădurilor, informează EUobserver.

Dacă legea este votată, companiile vizate vor trebui să înregistreze coordonatele geografice ale fermelor unde sunt produse bunurile pentru a permite țărilor membre UE să verifice, prin imagini din satelit, dacă noile reguli sunt respectate.

Regulile vor fi simplificate pentru companiile care importă produsele din țări considerate ca fiind de „risc scăzut” și mai aspre pentru comercianții ale căror bunuri vin din zone de risc mare. Evaluarea țărilor în funcție de nivelul de risc va fi făcută de Comisia Europeană și vor fi făcute publice.

Propunerea vine după ce mai bine de 100 de țări au semnat acordul de la Glasgow , privind oprirea defrișărilor de păduri până în 2030.

- Advertisement -

Ciocolata și mobila de lemn pe lista bunurilor restricționate

Pentru a se asigura că niciun bun care a fost obținut dintr-o zonă afectată de defrișări nu intră pe piața europeană, se vor utiliza informații de geolocație și imagini din satelit.

Se va considera că un produs nu a contribuit la procesul global de defrișare numai dacă locul din care provine nu a mai fost afectat de tăierile excesive ale pădurilor mai târziu de data de 31 decembrie 2020. Propunerea Comisiei Europene este mult mai puțin ambițioasă decât cea a Parlamentului European, care ar dori ca data limită să nu depășească anul 2015.

În afară de cele șase bunuri de bază, noile reglementări se vor aplica și pentru produse derivate, precum articolele din piele, ciocolata sau piesele de mobilier. Potrivit Comisiei Europene, lista de produse afectate va fi extinsă pe viitor.

Noile măsuri: prea puțin, prea târziu?

Grupul „verzilor” din Parlamentul European și ONG-uri de mediu consideră că propunerea ar trebui să includă și alte produse care au un impact major asupra pădurilor din toată lumea, cum ar fi celelalte tipuri de cărnuri, în afară de cea de vită, cauciucul și porumbul.

În special, impactul producției de cauciuc este considerat a fi o cauză importantă a defrișărilor și a încălcării drepturilor omului, având efecte devastatoare asupra pădurilor, dar și a comunităților dezavantajate din Africa și sud-estul Asiei.

Mai mult, propunerea comisiei a fost criticată pentru că a folosit o definiție foarte strictă a ceea ce reprezintă o „pădure”. Definiția exclude ecosisteme importante și vulnerabile, precum savanele și mlaștinile din America de Sud.

Greenpeace s-au alăturat criticilor și au subliniat nevoia ca UE să limiteze impactul sectorului bancar asupra tăierilor masive de pădure.

Milioane de hectare de pădure defrișate din 1990

Din 1990 și până în prezent, lumea a pierdut în jur de 420 de milioane de hectare de pădure, îndeosebi în Africa și America de Sud. Vina principală o au activitățile agricole dedicate producției de soia, ulei de palmier și cacao.

Uniunea Europeană este printre cei mai mari importatori din lume și contribuie la aproape 10% din comerțul internațional asociat cu defrișarea pădurilor tropicale.

În ciuda criticilor, legea cea nouă este văzută ca o inițiativă fără precedent care limitează atât defrișările ilegale cât și pe cele legale. „Uniunea Europeană trimite un mesaj clar marilor supermarket-uri și micilor comercianți: una dintre cele mai mari economii din lume nu va mai accepta produse agricole asociate cu defrișările”, a declarat directorul ONG-ului Mighty Earth.

Proiectul de lege va trebui aprobat atât de membrii Parlamentului European, cât și de țările membre.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x