Friday, April 19, 2024

Avertismentul BNR pentru români, în prag de sărbători. Cum să faci plăţile cu cardul în siguranţă

Must Read

Banca Naţională a României trage un semnal de alarmă şi le recomandă românilor să fie atenţi în momentul în care plătesc cu cardul. BNR atrage atenţia asupra fraudelor ale căror victime puteţi fi de sărbători.

Avertismentul BNR pentru români, în prag de sărbători. Banca Naţională a României atenţionează utilizatorii serviciilor de plată cu privire la păstrarea în siguranţă a elementelor de securitate personalizate ale instrumentelor de plată, în condiţiile în care, pe fondul creşterii gradului de utilizare a mijloacelor moderne de plată, a devenit tot mai preocupantă evoluţia fraudelor prin aceste instrumente electronice.

Avertismentul BNR pentru români, în prag de sărbători

„BNR este autoritatea naţională competentă, responsabilă cu urmărirea respectării de către prestatorii de servicii de plată a cerinţelor operaţionale şi de securitate aplicabile serviciilor de plată. BNR monitorizează pe bază continuă evoluţiile din acest domeniu. În ultima perioadă, pe fondul creşterii gradului de utilizare a mijloacelor moderne de plată în contextul digitalizării accelerate a economiei şi a dezvoltării comerţului online, inclusiv ca urmare a restricţiilor sanitare şi a contextului epidemiologic actual, a devenit tot mai preocupantă evoluţia fraudelor prin instrumente electronice de tip card, internet banking sau mobile banking”, informează un comunicat al BNR.

- Advertisement -

Conform sursei citate, o mare parte a acestor fraude se bazează pe inginerii sociale (phishing), utilizatorii serviciilor de plată fiind manipulaţi de către atacatori şi determinaţi, sub diverse pretexte înşelătoare, să le comunice acestora elementele de securitate ale instrumentelor de plată pe care le deţin (datele cardului, codurile PIN, codurile de activare ale aplicaţiilor de internet/mobile banking, parole statice sau dinamice, coduri de înrolare ale cardurilor în aplicaţii de tip portofel electronic), ce sunt folosite ulterior pentru accesarea conturilor clienţilor şi sustragerea fondurilor din conturile acestora.

Banca Centrală atrage atenţia utilizatorilor de servicii de plată asupra faptului că elementele de securitate personalizate aferente instrumentelor de plată trebuie păstrate în condiţii de siguranţă, aceasta constituind şi o obligaţie legală. Aceste elemente sunt confidenţiale şi nu sunt niciodată solicitate de către emitentul instrumentului de plată sau de către o altă autoritate prin e-mail, SMS sau printr-o pagină web. Divulgarea acestor informaţii poate permite unor potenţiali atacatori să acceseze conturile şi să iniţieze operaţiuni de plată frauduloase.

BNR recomandă tuturor utilizatorilor de servicii de plată să acorde o atenţie sporită următoarelor aspecte: atunci când accesează aplicaţiile bancare disponibile online, să se asigure că s-au conectat la paginile web oficiale ale băncilor, care utilizează conexiuni securizate de tip https:// şi să verifice că denumirea paginii web care apare în bara de adrese reflectă fără dubii denumirea băncii; să citească cu atenţie mesajele de alertă primite prin SMS de la bancă, în special cele prin care sunt transmise parole, coduri de acces ori de validare, pentru a înţelege natura operaţiunii pe care urmează să o iniţieze/autorizeze.

„În cazul în care suspectează că sunt victime ale unor astfel de înşelătorii, utilizatorii serviciilor de plată trebuie să contacteze în cel mai scurt timp posibil instituţia care a emis instrumentul de plată, pentru a primi asistenţa tehnică specifică în vederea limitării pe cât posibil a pierderilor şi să sesizeze organele de cercetare penală despre incident”, se mai spune în comunicatul BNR.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x