Wednesday, March 29, 2023

Azomureş a oprit producţia de îngrăşăminte din cauza preţului uriaş al energiei. Mii de oameni, în pericol

Must Read

Azomureş, cel mai mare producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, a anunţat vineri că a oprit instalaţiile de pe platformă din cauza preţului ridicat al energiei.

Conducerea Azomureş a precizat că a fost nevoită să oprească producţia de îngrăşăminte, în condiţiile în care „preţul gazului a continuat să crească”.

„Instalaţiile şi echipamentele de producţie a îngrăşămintelor au început să fie oprite pe platforma Azomureş(…) Spre comparaţie, pe 6 decembrie, preţul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 Euro/MWh, pe 15 decembrie, preţul pentru gazele livrate în ianuarie era de 132 Euro/MWh. De remarcat, la nivel european preţul gazului a continuat să crească, dar în România creşterea a fost şi mai pronunţată, iar decalajul pentru utilizatorii industriali din România se adânceşte.

Dacă în prima jumătate a anului 2021, cotaţia la Bursa Română de Mărfuri (BRM) însemna o reducere de 3 euro faţă de preţul de referinţă European (TTF), în ultima lună în România preţul final a fost cu 9 euro peste preţul de referinţă TTF. Între timp, preţul certificatelor de carbon a crescut la un nivel de peste 80 de euro/tonă CO2, după ce a început anul în jurul a 30 de euro.

- Advertisement -

În această situaţie, Azomureşul nu poate produce îngrăşăminte la preţuri accesibile distribuitorilor şi fermierilor. „Combinarea acestor efecte pe piaţa românească înseamnă că preţul îngrăşămintelor româneşti ar fi printre cele mai ridicate din Europa dacă costurile locale ale materiei prime principale, gazele naturale, ar fi transferate complet asupra produsului final. Este imposibil ca fermierii români să accepte astfel de preţuri şi, prin urmare, este imposibil ca Azomureş să opereze cu astfel de costuri”, a arătat CEO Azomureş, Harri Kiiski, potrivit Agerpres.

Azomureş a oprit producţia de îngrăşăminte din cauza preţului uriaş al energiei. „Azomureş nu a beneficiat de o schemă de ajutor financiar vizată pentru anul 2021”

Directorul general al Azomureş a amintit că încă de pe 6 decembrie compania a anunţat că se pregăteşte pentru oprirea producţiei, însă de atunci preţul gazelor naturale în România a continuat să crească semnificativ.

Conducerea Azomureş a mai avertizat că instalaţiile de producţie de pe platformă se vor opri complet în următoarele zile, până luni 20 decembrie.

„Planul tehnic de protecţie a instalaţiilor şi echipamentelor pentru perioada rece (winterization) este activat, angajaţii vor veni la serviciu şi sunt pregătiţi în orice moment să reia producţia dacă şi când condiţiile pieţei o permit. Această oprire nu reprezintă o revizie, singurele noastre activităţi vor fi mentenanţa locală şi pregătirea instalaţiilor pentru iarnă, dar vom încerca să gestionăm cât mai bine platforma până când situaţia de pe piaţa din România se va îmbunătăţi”, a completat Harri Kiiski.

Şeful Azomureş: „Fermierii nu ar trebui să sacrifice aplicarea de îngrăşăminte”

În condiţiile în care Azomureş a oprit producţia de îngrăşăminte, fermierii şi clienţii industriali vor avea de suferit în perioada următoare. Reprezentanţii companiei au mai precizat că intenţia Guvernului de a acorda subvenţii direct fermierilor pentru achiziţia de îngrăşăminte pentru a acoperi costurile foarte mari la îngrăşăminte.

„Fermierii nu ar trebui să sacrifice aplicarea de îngrăşăminte, deoarece o producţie foarte bună, realizată cu o fertilizare adecvată, este o investiţie corectă în contextul preţurilor ridicate ale cerealelor. Din păcate, această subvenţie va sprijini în cele din urmă importurile din alte ţări, deoarece producţia în România va înceta. În prezent, există restricţii la export din ţări precum Rusia, Turcia, Egipt şi China.

În context regional, unii producători din ţările vecine (de exemplu, Ungaria) au informat clienţii despre concentrarea vânzărilor de produse pentru consumul intern, limitându-şi astfel exporturile. În ceea ce priveşte alte forme de sprijin din partea Guvernului pentru a trece peste actuala criză energetică europeană, este important să oferim informaţii despre o eroare apărută în spaţiul public: Azomureş nu a beneficiat de o schemă de ajutor financiar vizată pentru anul 2021. Plata ajutorului pentru anul 2020, în baza Ordonanţei 81/2019, a fost realizată abia la sfârşitul anului 2021.

Acest ajutor a susţinut costurile certificatelor de emisii (energie electrică) şi s-a aplicat la peste 30 de companii mari consumatoare de energie din România”, a mai anunţat Azomureş.

Mai mult, reprezentanţii Azomureş au subliniat că îngrăşămintele fac parte din conceptul de securitate alimentară europeană, recunoscut de Comisia Europeană.

Azomureş este cel mai important producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România. Azomureş furnizează materii prime (Uree şi Melamină) pentru mai multe obiective industriale din România, producţia anuală în condiţii normale de funcţionare fiind de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, aproximativ 75% din producţie fiind destinată fermelor româneşti.

Platforma Azomureş Târgu Mureş asigură aproximativ 2500 de locuri de muncă.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
Latest News

Cum putem investi în inteligența artificială?

Din când în când, în lume apare o invenție care schimbă un întreg sector, sau chiar întreaga lume, într-o...
- Advertisement -

More Articles Like This