Friday, March 29, 2024

Capcanele pe care trebuie să le eviți când cumperi sau închiriezi un apartament. Detaliile care îţi salvează bugetul

Must Read

Euforia care te cuprinde ştiind că, în curând, te vei muta în casă nouă sau în chiria perfectă, este posibil sa nu te lase sa vezi clar anumite aspecte peste care, în mod obișnuit, nu ai trece.

Plus de asta, este normal să fii luat pe sus de întreaga tevatură si să nu dai atentia cuvenită “detaliilor” care s-ar putea să facă diferenţa dintre o alegere bună şi una complet neinspirată.

Mai mult, o parte dintre inconveniente sunt descoperite, adesea, după achiziția sau închirierea apartamentului, atunci când multe dintre ele nu mai sunt remediabile.

Astfel, specialiștii de la Imobiliare.ro au realizat o listă cu cele mai frecvente „capcane imobiliare”, alături de un set consistent de precizări, pentru a te putea feri cât mai bine de aceste surprize neplăcute.

- Advertisement -

Drumurile proaste sau neamenajate

Deși drumurile proaste sunt larg răspândite în România, putem avea surpriza de a găsi căi de acces complet neamenajate în preajma (și chiar în interiorul) unor zone aflate în plină dezvoltare urbană.

Ca în cazul timpului îndelungat petrecut zilnic în trafic, aceasta este o problemă specifică, în mod normal, construcțiilor amplasate la marginea marilor orașe, acolo unde extinderea infrastructurii rutiere nu a putut ține pasul cu cea a pieței imobiliare. Asta nu înseamnă, desigur, că orice complex rezidențial amplasat la periferie va avea o atare problemă.

Mirosurile neplăcute

A te muta într-o zonă afectată în mod constant (sau frecvent) de mirosuri neplăcute este una dintre cele mai serioase „capcane” imobiliare în care poți cădea.

Mirosurile neplăcute, în măsură să afecteze întregi zone rezidențiale, sunt specifice, în general, marilor orașe, în contextul extinderii masive a acestora, inclusiv spre zone anterior nelocuite și, eventual, industriale.

Este o problemă foarte serioasă, având consecințe pe termen lung, indiferent dacă vei locui la casă sau la bloc. Cu efecte extrem de deranjante, sursele mirosurilor neplăcute pot fi variate, însă pot fi încadrate în trei categorii majore: gropile de gunoi amplasate la marginea orașelor, fabrici de diverse tipuri (aici fiind incluse și stațiile de prelucrare a diverselor deșeuri, inclusiv de origine animală) și unități de creștere a animalelor.

Evitarea unor asemenea situații ar trebui să se bucure de o atenție deosebită din partea ta înainte de a lua o decizie de achiziție.

Timpul pierdut zilnic în trafic pe drumul dinspre și către casă

În contextul expansiunii urbane, traficul rutier intens este una dintre „capcanele” imobiliare în care poți cădea cu multă ușurință.

Această problemă este specifică marilor centre regionale ale țării, care sunt cele mai populate și au, per ansamblu, și un nivel de trai mai ridicat – ceea ce susține achiziția de autovehicule, chiar mai multe per familie.

Deși provocarea timpului pierdut pe drumul dinspre și către casă este valabilă, în esență, pentru toți locuitorii respectivului oraș, aceasta devine și mai acută pentru cei care decid (sau se gândesc) să-și cumpere o locuință la periferie.

Chiar dacă te-ai „îndrăgostit” de o asemenea proprietate, înainte de a lua o decizie de achiziție ar trebui să cântărești serios timpul pe care va trebui să-l petreci zilnic în trafic (sau cel puțin în zilele lucrătoare).

Presiunea scăzută a apei în apartament

Deși unii locatari ai blocurilor vechi s-au obișnuit, poate, cu apa caldă care „urcă” greu, presiunea scăzută a apei reci este, în general, o „capcană” imobiliară ce poate apărea în cazul blocurilor nou-construite.

Cauza este aceea că, adesea, rețelele de utilități (în cazul acesta, rețeaua publică de apă) nu reușesc să țină pasul cu ritmul alert al noilor dezvoltări imobiliare. Problema poate fi întâlnită atât în cazul blocurilor-turn, din pricina regimului mare de înălțime al acestora, cât și în cazul construcțiilor nu foarte înalte, de până la patru etaje (inclusiv la vile).

Cea din urmă situație apare, de regulă, în acele localități periferice ale marilor orașe care au cunoscut o dezvoltare imobiliară intensă în ultimii ani, fără ca rețeaua de apă să fi fost inițial proiectată pentru atâtea blocuri de locuințe (fie ele și nu foarte înalte).

Obstrucționarea priveliștii

Obstrucționarea priveliștii reprezintă un risc atât pentru imobilele noi, din zonele aflate în plină dezvoltare, cât și pentru blocurile mai vechi.

Cine nu și-ar dori să locuiască într-o casă cu vedere la parc, către lac sau măcar cu deschidere către o mică grădină? Dincolo de simpla localizare și caracteristicile fizice ale proprietății pe care vrei să o achiziționezi, priveliștea pe care aceasta ți-o oferă reprezintă, cu siguranță, un beneficiu cu totul special.

Cum un apartament cu o panoramă deosebită este greu de găsit, mai ales în orașele mai mari și mai aglomerate, nu puțini potențiali cumpărători ar fi dispuși ca, pentru așa ceva, să scoată din buzunar câteva mii de euro bune.

Înainte de a bate palma cu vânzătorul, trebuie să iei în calcul că există riscul ca, în timp, priveliștea la care ții atât de mult să fie blocată de o cu totul altă construcţie.

Trotuarele proaste – sau inexistente

O „capcană” imobiliară ușor de trecut cu vederea: nu doar calitatea drumurilor în sine contează, ci și cea a trotuarelor.

Atunci când te gândești cum ar fi să locuiești într-o anumită zonă, este important să privești la calitatea drumurilor nu doar din perspectiva posesorului de autovehicul, ci și din cea a pietonului.

Asta pentru că, din momentul in care te-ai mutat acolo, nu vei dori să depinzi tot timpul de mașina personală. Vor exista cu siguranță momente (mai ales, atunci când vei avea un copil!) când vei dori să ieși la o mică plimbare și în preajma casei. În asemenea situații, vei descoperi că, în ciuda șoselelor amenajate, lipsa trotuarelor – sau, pur și simplu, zonele pietonale prost amenajate.

Deși specifică, de regulă, zonelor rezidențiale mai noi, acolo unde rețeaua de transport nu s-a dezvoltat în același ritm cu piața imobiliară, această problemă poate fi observată și în cartiere vechi, însă care nu au beneficiat în ultimii ani de investiții pentru îmbunătățirea infrastructurii.

Construcțiile de calitate proastă

Construcțiile de calitate proastă reprezintă una dintre cele mai serioase „capcane” imobiliare în care poate cădea un cumpărător de locuință nouă.

Este evident că stocul locativ autohton, care continuă să fie unul preponderent îmbătrânit, are nevoie de o serioasă „reîmprospătare”. În ultimii ani, numărul locuințelor nou-construite din marile orașe s-a majorat încetul cu încetul – chiar dacă potențialul acestor piețe este departe de a fi atins.

Totodată, tot mai mulți cumpărători ar fi dispuși să opteze pentru o unitate locativă nouă în detrimentul uneia vechi (acolo unde cele dintâi reprezintă o opțiune reală pe piață, desigur). Din păcate, însă, în ciuda popularității crescânde a acestui segment de piață, nu toate construcțiile noi îndeplinesc standardele necesare de calitate.

Facilitățile promise

Facilitățile promise, dar nerealizate, constituie o „capcană” imobiliară, mai ales pentru cei atrași de zonele mai noi, de regulă periferice ale orașelor.

În zonele aflate în dezvoltare (incipientă sau mai avansată), vânzările de proprietăți imobiliare – în primul rând terenuri, apoi și locuințe – pot fi mult ridicate de perspectiva unor facilități viitoare.

De o importanță deosebită se bucură, în general, promisiunile vizând proiecte de amploare ale autorităților, cum ar fi construcția unei autostrăzi sau a unui aeroport, amenajarea de străzi, extinderea transportului public sau a rețelelor de apă, canalizare, gaz etc.

Anumite facilități (cu o sferă de influență mai limitată, însă) se pot număra și pe lista promisiunilor făcute de un dezvoltator rezidențial – cum ar fi deschiderea unor magazine, amenajarea unui parc sau a unui teren de sport în incinta respectivului ansamblu rezidențial.

Lipsa locurilor de parcare

Lipsa locurilor de parcare este una dintre acele „capcane” imobiliare care pot provoca frustrări pe termen lung, știrbind satisfacția deținerii unei locuințe.

În marile orașe ale țării, acolo unde densitatea demografică și nivelul de trai sunt mai ridicate, lipsa locurilor de parcare devine o problemă tot mai acută. Aceasta este valabilă atât în arealul central, chiar în zonele istorice ale respectivelor centre regionale, cât și la periferie, acolo unde în ultimii ani au avut loc dezvoltări rezidențiale de amploare.

Existența unor opțiuni la acest capitol este, așadar, unul dintre aspectele importante pe care ar trebui să le ai în vedere atunci când te gândești la achiziția unui apartament, fie el în bloc vechi sau nou.

Deși tentația ar fi să te gândești că mutat într-un cartier vei găsi și o soluție pentru parcarea mașinii (sau mașinilor) familiei, de preferat ar fi să ai acces la un astfel de spațiu „cu acte în regulă”.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x