Friday, March 29, 2024

Cozonac însiropat cu vin sau coniac. Reţetă de Crăciun

Must Read

Cozonacul este nelipsit de pe masa românilor de sărbatori. Pentru acest Crăciun vă propunem să încercaţi o reţetă aparte: cozonac însiropat cu vin sau coniac, după preferinţă.

Prepararea unui cozonac însiropat cu vin sau coniac este ceva mai elaborată decât cea a unui cozonac clasic cu nucă şi cacao, dar rezultatul este pe măsura muncii.

Insiroparea cozonacului se poate face fie cu coniac, fie cu vinars, fie cu rom.

INGREDIENTE pentru cozonac însiropat cu coniac sau vinars:

- Advertisement -

Pentru aluat:

25 g drojdie proaspătă
530 g făină
120 ml lapte
150 g unt cu 80% grăsime
2 ouă întregi
3 gălbenuşuri
5 g sare
80 gr zahăr
30 ml coniac

5 g extract de vanilie
coajă de lămâie şi portocală

Pentru umplutură aveţi nevoie de:

500 g nucă prăjită şi măcinată
200 g zahăr pudră
80 g cacao
3 ouă
50 ml coniac

Pentru însiropare:

200 ml apă
200 g zahăr
100 ml coniac sau vinars sau rom

Preparare cozonac însiropat:

Pentru maia, drojdia se sfărâmițează într-un castron, se adaugă 3 linguri de făină (din cele 530 g ) şi 60 ml lapte călduţ. Se amestecă şi se lasă compoziţia la crescut pentru 15 minute. Untul se taie cubuleţe şi se lasă să se înmoaie la temperatura camerei.

Într-un castron se mixează bine cele 2 ouă, gălbenuşurile, zahărul, sarea, extractul de vanilie şi coniacul. După ce s-a topit zahărul, peste această compoziţie se toarnă maiaua, restul de făina şi lapte rece de la frigider şi se frământă bine. Tot aici se încorporează şi untul şi se frământă bine aluatul.

Când este gata aluatul, se pune într-un caston uns cu ulei, se acoperă cu folie alimentară şi se bagă la frigider pentru 3 ore sau până îşi dublează volumul.

Între timp pregatim umplutura. Amestecam nuca macinata foarte fin cu zahar pudra, cacao, oua, coniac/rom şi un praf de sare.

După ce şi-a dublat volumul, aluatul se scoate din frigider şi să împarte în patru, câte două parţi la un cozonac. Din prima bucată se întind două foi peste care se pune umplutură, se rulează. La fel se procedează şi cu următoarele două. Rulourile formate de înfăşoară iar în folie alimentară şi se bagă la congelator pentru 20 de minute.

După 20 de minute, rulourile se scot din congelator, îl secţionăm pe lung şi apoi le împletim două câte două. Aşezăm cozonacii în forme tapetate cu hârtie de copt şi dăm formele la frigider pentru 8 ore.

Pentru sirop. Într-o crăticioară pe foc se pun 200 ml apă şi 200 g zahăr şi se amestecă până se topeşte zahărul. Se ia de pe foc şi se lasă la răcit. Peste acest sirop călduţ se adaugă coniacul / vinars / rom.

După ce au stat 8 ore la frigider, tăvile cu cozonac se bagă la cuptor, la 160 de grade. Înainte se fierbe apă într-o cratiţă apoi se bagă cratiţa în cuptor pentru a forma aburi. Abia după câteva minute puteţi baga la cuptor şi tavile cu aluat. După 30 de minute se scoate cratiţa cu apă şi se continuă coacerea cozonacilor pentru încă 50-60 min.

Când sunt gata copţi, cozonacii se scot, se aşează într-o tavă şi se însiropează bine cu siropul rece. Se lasă până a doua zi când se pot mânca.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x