Wednesday, February 8, 2023

Guvernul vrea recalcularea pensiilor speciale pe baza contributivităţii. Creşte cotizaţia la Pilonul II

Must Read

Potrivit proiectului de buget pe anul 2022, toate pensiile speciale vor fi recalculate pe baza contributivităţii. De asemenea, creşte şi cotizaţia la Pilonul II la 4,75%.

Guvernul vrea recalcularea pensiilor speciale pe baza contributivităţii. Ministerul Muncii a precizat că principiul contributivității pentru stabilirea dreptului la pensie va fi aplicat la modul general.

Guvernul vrea recalcularea pensiilor speciale pe baza contributivităţii

Pensiile speciale vor fi recalculate pe baza contributivităţii, potrivit proiectului de buget pe anul 2022. În ceea ce priveşte pensiile private, cotizaţia la Pilonul II va creşte de la 3,75, cât este în prezent, la 4,75 în 2024, după ce contribuţiile sociale vor fi trecute în sarcina angajaţilor.

- Advertisement -

Potrivit documentului, cele şase categorii de pensii de serviciu vor fi recalcultate plecând de la principiul contributivităţii, cu respectarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale.

Potrivit datelor CNPP, cele şase categorii de pensii de serviciu, plătite în baza mai multor legi speciale, sunt cele încasate de foşti funcţionari parlamentari, foşti magistraţi, foşti grefieri, foşti angajaţi ai Corpului Diplomatic şi foşti angajaţi ai curţii de conturi, dar şi foşti piloţi în Aviaţia Civilă, scrie Adevărul.

Cum arată Reforma pensiilor asumată prin PNRR

Una dintre reformele menţionate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) prevede ca modificările legislative în domeniul pensiilor să vizeze, în principal:

– Introducerea unei noi formule de calcul pentru pensii noisi pensii în plată; · introducerea unei noi reguli de indexare a pensiilor în concordanţă cu cheltuielile cu pensiile ca procent din PIB-ul ţintă şi mecanisme împotriva indexării ad-hoc; ·

– Reducerea semnificativă a posibilităţilor de pensionare anticipată, introducerea de stimulente pentru extinderea vieţii profesionale şi creşterea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, în conformitate cu creşterea speranţei de viaţă;

– Egalizarea vârstei legale de pensionare pentru bărbaţi şi femei la 65 de ani până în 2035;

– Introducerea de stimulente pentru amânarea pensionării;

– Revizuirea pensiilor speciale, în conformitate cu principiul contributiv şi consolidarea principiului contributiv al sistemului;

-Creşterea gradului de adecvare a pensiilor minime, în special pentru cei sub pragul sărăciei; · creşterea contribuţiilor la Pilonul II de pensii.

Actualul program de Guvernare prevede creşterea contribuţiei la 4,75%, până în 2024.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

UNTOLD își pregătește expansiunea internațională alături de MOZAIK INVESTMENTS

Principalul obiectiv al parteneriatului vizează extinderea pe piața globală a brandului UNTOLD, începând cu anul 2023 UNTOLD UNIVERSE, cel mai...
- Advertisement -

More Articles Like This