Efectul ascuns al unuia dintre cele mai utilizate medicamente! Oamenii de știință tocmai au aflat

Studiul respectiv arată că paracetamol sau acetaminofenul, care se vinde pe scară largă sub diferite denumiri comerciale precum Tylenol și Panadol, conform sciencealert.com

Astfel, cercetătorii au spus că acest medicament este de natură să modifice comportamentul oamenilor care îl consumă fără prescripție medicală.

„Paracetamolul pare să îi facă pe oameni să simtă mai puține emoții negative atunci când iau în considerare activități riscante – pur și simplu nu se simt la fel de speriați”, a declarat Baldwin Way, cercetător în neuroștiințe de la Universitatea de Stat din Ohio, potrivit sursei menționate.

- Advertisement -

25% din populația din SUA ia paracetamol în fiecare săptămână

În contextul în care aproximativ 25% din populația din SUA ia paracetamol în fiecare săptămână, reducerea percepției cu privire la pericole și creșterea gradului de asumare a riscurilor ar putea avea efecte importante asupra societății, arată studiul.

Totodată, aceste noi descoperiri completează alte cercetări care sugerează că efectele paracetamolului asupra reducerii durerii se extind, de asemenea, la diverse procese psihologice. Conform celor scrise de Science Alert, utilizarea medicamentului fără prescripție poate scade nivelul de empatie. Mai mult, pot fi atenuate și funcțiile cognitive.

La ce concluzie au ajuns oamenii de știință?

Baldwin Way și echipa sa au făcut o serie de experimente la care au participat peste 500 de studenți. Pentru aceștia s-a măsurat modul în care o singură doză de paracetamol repartizată aleatoriu participanților le-a afectat comportamentul de asumare a pericolelor.

Oamenii de știință au concluzionat că există o relație semnificativă între consumul de paracetamol și alegerea unui risc mai mare, potrivit unei medii a rezultatelor obținute în cadrul diferitelor teste. Aceștia recunosc că efectele medicamentului asupra comportamentului de asumare a riscurilor ar putea fi interpretate și prin intermediul altor tipuri de procese psihologice.

„Totuși, în lumina a ceea ce aflăm despre paracetamol, s-ar putea să vrem să regândim unele dintre aceste sfaturi. Poate că o persoană cu simptome ușoare de COVID-19 poate să nu creadă că este la fel de riscant să iasă din casă și să se întâlnească cu oameni dacă ia paracetamol”, a declarat Baldwin Way.

Sursa: capital.ro