Friday, March 29, 2024

Planta bogată în proteine care înlocuiește cu succes carnea. Este recomandată și persoanelor cu diabet sau obezitate

Must Read

Lupinul sau fasolea lupini este considerat un superaliment, datorită valorilor nutriționale excepționale pe care le are.

Boabele de lupin, de culoarea muștarului, conțin o mulțime de fibre, conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, plus o mulțime de vitamine și minerale precum magneziu.

Ani la rând, lupinul nu a fost pus în lumina reflectoarelor. Se consuma adesea murat, însă nu se cunoșteau prea multe lucruri despre el. Lucrurile s-au schimbat între timp, iar acest tip de fasole este din ce în ce mai cautat.

Mai noi, lupinul este transformat cu succes în ”carne vegană”. Este folosit din ce în ce mai des pentru fabricarea produselor care nu conțin proteină animală, înlocuind soia, care este din ce în ce mai controversată, mazărea sau grâul, în cazul dietelor celor cu intoleranță la gluten.

- Advertisement -

Ce este lupinul

Lupinul este o leguminoasă care aparține aceleiași familii ca și alunele. Fasolea de lupin este un aliment tradițional din bucătăria mediteraneană. Boabele de lupin sunt consumate întregi și, de asemenea, folosite pentru a face ingrediente precum făina de lupin sau proteinele de lupin.

Acesta este adesea folosit și în produse de patiserie și paste, inclusiv în produsele fără gluten.

Este important de știut că persoanele care sunt alergice la alune, pot avea reacții și la lupin, scrie fda.gov.

La fel ca și restul leguminoaselor, lupinul este o sursă incredibilă de proteină. Totodată, fasolea lupini este bogată și în alți macronutrienți, vitamine și minerale.

Proteine

O porție de fasole uscată de lupin ar putea oferi cantitatea necesară de proteine pentru întreaga zi. Fasolea de lupin se află în topul alimentelor ca sursă de proteine. O porție de fasole lupin conține cu aproximativ 25% mai multe proteine decât o porție de carne de pui.

Grăsimi

Fasolea Lupini este bogată în grăsimi, conținând 9,7 g la fiecare porție de 100 g. Cu toate acestea, cea mai mare parte a grăsimilor constă în acizi grași polinesaturați și mononesaturați sănătoși.

Carbohidrați

O porție de 100 g de fasole lupin conține 40,37 g de carbohidrați. Asta înseamnă că lupinul conține de 1,4 ori mai mulți carbohidrați decât orezul. Cu toate acestea, lupinul are un conținut scăzut de zaharuri, conținând în principal fibre alimentare.

Vitamine

Fasolea de lupin este o sursă excelentă de vitamine din complexul B, precum și de vitamina C. Oferă, de asemenea, cantități mari de vitamina B2, vitamina B3, vitamina B5, vitamina B6 și acid folic sau vitamina B9.

Totodată, fasolea lupini se află în primele 30% dintre alimente ca sursă de vitamina C.

Indice glicemic

Ținând cont că lupinul este bogat în fibre alimentare și sărac în zaharuri, indicele glicemic este considerat a fi foarte scăzut, fiind recomandat și în cazul diabeticilor, potrivit greenqueen.com.hk.

Sursa: antena3.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x