Wednesday, April 24, 2024

PRIME de Sărbători. Bonuri grase şi al 13-lea salariu în companiile falimentare de stat

Must Read

Angajații din marile companii falimentare ale statului vor primi cel de-al 13-lea salariu prevăzut în contractul colectiv de muncă şi anul acesta, plus bonusuri acordate cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Deși marile companii de stat, dar și alte instituții de stat sunt primele în topul datornicilor, iar odată cu pandemia lista datoriilor s-a lungit și mai mult, beneficiile stipulate în contractul colectiv de muncă rămân sfinte.

De altfel, bugetele marilor companii de stat se duc în proporţie de peste 70 la sută pe salarii și bonusuri, iar partea de investiții este aproape inexistentă. De exemplu, în cazul companiei Metrorex, vorbim despre aproximativ 5.500 de angajați, unde salariu mediu net este 6.200 de lei, iar datoriile companiei sunt undeva la peste 200 de milioane de lei. Prima de Crăciun negociată la Metrorex ar fi de 1.000 de lei, plus al 13-lea salariu.

În cazul companiei CFR vorbim despre o gaură mai mare, datorii acumulate de-a lungul timpului. Evident, aici sunt aproximativ 12.000 de salariați, iar salariu mediu net este aproximativ 3.700 de lei, plus alte sporuri, bonuri de masă, al 13-lea salariu, iar prima de Crăciun este în valoare de 500 de lei.

- Advertisement -

Pierderile acumulate la CFR sunt de peste 400 de milioane de euro. Mai nou, compania s-a plâns că din cauza gratuităților din anii trecuți pentru studenți a mai acumulat 180 de milioane de lei, bani acordați oricum de Guvern.

La Tarom este o discuție, tot cu bătaie lungă. Compania așteaptă de la Bruxelles 90 de milioane de euro, bani pentru modernizarea flotelor, dar și pentru a mai acoperi din datoriile pierdute în timpul pandemiei, cât timp aeronavele au fost blocate la sol din cauza restricțiilor. Noul ministru al transporturilor spune că sunt șanse reale ca acești bani să intre în contul companiei.

„În acest moment, la Bruxelles e în analiză o cerere de ajutor de stat, din partea Comisiei. Sunt optimist, vorbim de 90 de milioane care, ca infuzie, ar ajuta foarte mult compania. Trebuie şi acolo să vedem cum să nu mai ajungem în situaţii de acest tip, iar Tarom să rămână o companie proprie, a noastră, a românilor. Sunt şi alte state care au avut, care nu mai au companii”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor.

La Tarom s-au anunțat concedieri încă din vară, însă recent în loc de a reduce personalul pentru a mai scăpa de datorii, au fost cerute 180 de angajări. Compania a acumulat în acest moment sume restante de aproape 1 miliard de lei.

Salariu mediu net al companiei este de 7.000 de lei, adică aproximativ de două ori salariu mediu net la nivel de țară. Angajații primesc alte bonusuri, spor de vechime și alte sporuri în funcție de postul pentru care sunt angajați. De sărbători, evident că primesc bonusuri, prime, iar la final de an, al 13-lea salariu, scrie RL

În timp ce companiile de stat rezistă pline de datorii, în mediul privat situația este dezastruoasă la propriu. Sunt zeci de mii de IMM-uri care au pus lacătul pe ușă anul acesta din cauză că nu au primit sprijin financiar în pandemie.

Potrivit celui mai recent raport al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului cel mai mare număr de suspendări s-a înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor o creștere cu 19,37% față de anul trecut, dar și alte activităţi de servicii, o creștere cu 22,21%.

PRIME de Sărbători: 1.550 de lei pentru mineri și energeticieni

Angajații din Complexul Energetic Oltenia își primesc, azi, primele de sărbători. Conducerea companiei a anunțat că virează, azi, primele de Crăciun, în valoare de 1.550 de lei. Minerii și energeticienii beneficiază și de prime de Moș Nicolae, în valoare de 100 de lei pentru fiecare copil. Ambele bonusuri, prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă vor fi virate în aceeași zi. Complexul Oltenia are peste 11.000 de salariați, în cele trei județe ale Olteniei, în care are subunități, respective Gorj, Dolj și Vâlcea.

Prime de Sărbători la unele societăți aflate în subordinea Consiliului Local Ploiești

Angajații din cadrul societăților aflate în subordinea Consiliului Local Ploiești vor beneficia și în acest an de prime de Crăciun. Totuși, există și o excepție, la Regia Autonomă de Servicii Publice Ploiești. Anul acesta va  fi primul an fără prime. Se întâmplă după ce, în luna septembrie, salariile au fost majorate la nivelul salariilor personalului contractual din Primăria Ploiești.

150 lei este și valoare primei pe care angajații de la SC Servicii Gospodărire Urbană Ploiești o vor primi anul acesta de Crăciun, singura deosebire fiind că în locul tichetelor vor primi bani. La Regia Autonomă de Servicii Publice Ploiești, anul acesta este primul în care nu se mai acordă prime, după ce, în luna septembrie, salariile au fost majorate.

Dacă angajații din cadrul TCE Ploiești și SGU Ploiești primesc prime de Crăciun în valoare de 150 lei, angajații SC Hale și Piețe SA  pot spune că sunt mai norocoși. Asta pentru că, potrivit conform Contractului Colectiv de Muncă vor primi o primă în valoare de 450 lei.

De reținut că în țara noastră se vorbește și despre al 14-lea salariu ca-n Occident, însă doar în companiile de stat căci cele private nu plătesc al 13-lea salariu, ci doar în cazuri excepționale. Cât despre primele de Crăciun, în mediul privat tot mai puține companii oferă bani în mână, cel mult oferă cadouri simbolice angajaților, sume care nu depășesc 100-150 de lei.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

JT Grup Oil vine la bursă – Jean Paul Tucan: Urmează listarea la BVB după un IPO de majorare a capitalului social. Prospectul este...

♦ Compania scoate la vânzare 28,5% din capital ♦ Oferta s-ar putea derula după perioada sărbătorilor de Paşte ♦ Debutul la BVB ar aduce...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x