Thursday, April 25, 2024

România a avut cea mai mică creștere economică din Uniunea Europeană în trimestrul III, de 0,4% față de cel anterior. Ce țări sunt în top

Must Read

Creșterea Produsului Intern Brut al României în trimestrul III, de 0,4% comparativ cu trimestrul II, plasează țara noatră pe ultimul loc în Uniunea Europeană, la egalitate cu Slovacia, și în fața Lituaniei, a cărei economie a stagnat, conform datelor publicate marți de Eurostat.

Clasamentul economiilor performante ale UE în trimestrul III este condus de Austria, cu o creștere de 3,8%, urmată de Franța (3%) și Portugalia.

România este departe de media Uniunii Europene, de 2,1% creștere în al treilea trimestru, față de precedentul. Comparativ trimestul III al anului trecut, PIB-ul țărilor membre a crescut, în medie, cu 4,1%, conform Eurostat.

Datele publicate de Eurostat includ și cifrele din Statele Unite ale Americii, mai apropiate de ale României, respectiv o creștere de 0,5% în trimestrul III din 2021, față de trimestrul anterior. Comparativ cu același interval din 2020, economia americană a crescut cu 4,9%.

- Advertisement -

INS a revizuit ușor în sus creșterea economică României în trimestrul III

Institutul Național de Statistică a revizuit într-o ușoară creștere PIB-ul României în trimestrul III 2021, conform datelor provizorii publicare marți. Astfel, acesta a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,4% comparativ cu trimestrul II 2021, față de 0,3%, cât era creșterea în datele estimate din 16 noiembrie.

Față de același trimestru din anul 2020, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere cu 7,4% pe seria brută și de 8,1% pe seria ajustată sezonier, a anunțat INS marți. Comparativ, în noiembrie, INS estima că Faţă de acelaşi trimestru din anul 2020, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 7,2% pe seria brută şi de 8,0% pe seria ajustată sezonier.

Potrivit INS, în primele nouă luni din 2021, PIB-ul a crescut, comparativ cu aceeași perioadă din primul an al pandemiei, cu 7,1% pe seria brută şi cu 6,9% pe seria ajustată sezonier.

Ce a dus la creșterea PIB-ului

Pe categorii de resurse, la creșterea anuală a PIB-ului în primele nouă luni din acest an, contribuții pozitive mai importante au avut ramurile

  • comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri şi restaurante (+2,0%), cu o pondere de 18,7% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 10,9%;
  • industria (+1,3%), cu o pondere de 19,1% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a majorat cu 7,1%;
  • agricultura, silvicultura și pescuitul (+1,0%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,1%), dar care au înregistrat o creștere semnificativă a volumului de activitate, cu 23,2%.

Impozitele nete pe produs au avut o contribuție pozitivă semnificativă (+0,8%), înregistrând o creștere a volumului lor cu 9,0%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal:

  • cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 7,5% contribuind cu +4,6% la rata de creștere a PIB;
  • formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 6,2% contribuind cu +1,5% la rata de creștere a PIB; variației stocurilor (+3,0%).

Exportul net a avut un impact negativ (-1,9%), consecință a creșterii volumului exporturilor de bunuri și servicii cu 13,8% corelată cu o creștere mai mare a volumului importurilor de bunuri și servicii (16,7%).

Cât este PIB-ul României

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul III 2021 a fost de 295,216 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,4% faţă de trimestrul II 2021 şi cu 8,1% faţă de trimestrul III 2020.

Produsul intern brut estimat pentru primele nouă luni din 2021 a fost de 866,299 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 6,9% faţă de ianuarie-septembrie 2020.

Sursa: gandul.info

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Alegeri SUA: Actorul Dwayne „The Rock” Johnson îşi retrage sprijinul pentru Biden

Actorul american Dwayne Johnson, cunoscut ca The Rock, a declarat vineri că, spre deosebire de alegerile prezidenţiale din 2020,...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x