Tuesday, March 19, 2024

Scandalul detronării lui Arafat. Șeful DSU: „Dacă deranjează şeful, o cale e: păstrezi sistemul, scapi de șef”

Must Read

Șeful DSU, Raed Arafat, Raed Arafat, spune că instituţia pe care o conduce „nu se bagă peste Ministerul Sănătăţii” și că „DSU nu este un om”. Declarația vine după ce vicepremierul PSD Sorin Grindeanu spus la Digi24, cu referire la Arafat, că nu e suficient „un singur om” pentru gestionarea pandemiei și că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ar trebui să se implice mai mult.

„Niciodată nu a fost (suficient un singur om, n.r.). Atribuțiile DSU sunt stabilite prin lege. DSU nu se bagă peste Ministerul Sănătății. Stabilirea atribuțiilor de sănătate publică – politica testării, medicamentelor – se fac împreună cu INSP și Ministerul Sănătății, nu de către DSU. DSU este entitatea care preia – așa cum s-a întâmplat și astăzi – întocmește proiectul de hotărâre CNSU, îl consultă cu toți, se discută în ședințele CNSU, unde membru este Ministrul Sănătății. Ministrul poate bloca oricând orice hotărâre dacă nu este de acord cu ea”, a spus Raed Arafat.

El a explicat situația din ședința de Guvern de joi, în care a fost discutat un document de la INSP care propunea ca toate persoanele care intră în țară să aibă test PCR, pentru a limita răspândirea variantei Omicron.

„DSU nu este un om, este o entitate foarte consistentă de oameni care fiecare are treaba lui, își face rolul lui. Și există un șef al DSU. Dar asta nu înseamnă că șeful DSU stă și decide și semnează și face totul. Este o instituție din cadrul MAI care lucrează pe baza legilor existente și care s-au dovedit a fi foarte operaționale”, a spus el.

- Advertisement -

„Astăzi ce a fost? A ieşit o ştire care nimeni nu ştie de unde a pornit, că Arafat a mers la Guvern şi a propus ca toată lumea să se testeze PCR, vaccinați și nevaccinați, la intrarea în țară.. Arafat nu a propus. Propunerea a venit de la INSP, noi am făcut proiectul de hotărâre. Eu l-am citit în ședință, asta e altceva. Dar am spus clar că informaţia provine de la INSP, nu provine de la creierul lui Arafat sau de la cineva din DSU – și noi avem medici la DSU”, a spus Arafat.

„La guvern, când s-a discutat, s-a decis că totuși implementarea unei astfel de măsuri implică foarte mlte aspecte care trebuie analizate și s-a hotărât că INSP și Ministerul Sănătății urmează să reanalizeze propunerea și să vină cu soluții mai clare, mai concrete. Și așa a rămas”, a adăugat el.

Arafat a mai spus că Rafila văzuse proiectul de hotărâre când a intrat în ședința de Guvern.

El a subliniat că rolul DSU este esențial în coordonarea operativă a pandemiei este esenţial, și că sistemul funcţionează foarte bine, cu atât mai mult cu cât și experți internaționali l-au recomandat.

„Dacă problema cine conduce, sunt alte soluții, nu trebuie să stricăm sistemul să scpăm de cine e la coordonare. Dacă asta e problema, atunci poate că sunt alte soluții pe care trebuie să le decidă unii și alții, dar în niciun caz nu strici un sistem funcțional”, a spus Arafat.

El a spus că nu a existat nicio discuție despre atribuții care să fie luate de la DSU.

„Dacă deranjează şeful, o cale e: păstrezi sistemul, scapi de șef. Dar sistemele nu se construiesc pentru un om, ele se construiesc pentru o țară, ele trebuie să continue indiferent cine este la capul lor”, a spus Arafat.

Pe de altă parte, el a spus că nu are nicio informaţie cum că s-ar dori schimbarea lui din funcție și că are o comunicare bună cu premierul.

„Cu premierul relaţia de lucru este excelentă, cu domnul Rafila discut, nu e nicio problemă”, a mai spus Arafat.

Declarația vine după ce vicepremierul Sorin Grindeanu a spus astăzi la Digi24 că „până acum toate veneau dintr-o anumită zonă, DSU” și că Ministerul Sănătății ar trebui „să fie mai implicat în aceste hotărâri”.

„Să vedem dacă lucrurile pot fi gestionate mai bine cu o implicare mai mare a tuturor celor care se pricep”, a adăugat el.

Vicepremierul PSD este de părere că „nu e suficient un singur om, care a făcut foarte multe lucruri bune în România (n.red. Raed Arafat), și atunci și implicarea ministrului Rafila este binevenită. Este un specialist, un om respectat în domeniul Sănătății, care dialoghează foarte mult și explică aceste decizii”.

De altfel, încă de la audierile din Parlament, înainte de învestirea Guvernului Ciucă, Alexandru Rafila spunea că, deși DSU „și-a făcut bine treaba”, măsurile sanitare ar trebui luate și asumate de Ministerul Sănătății și nu de altă instituție.

„DSU şi-a făcut foarte bine treaba în România şi domnul doctor Arafat este un foarte bun profesionist. Dar politica de sănătate şi sănătate publică o face Ministerul Sănătăţii. Măsurile de sănătate publică trebuie luate și asumate de Ministerul Sănătăţii. Nu se poate ca aceste măsuri cu impact pe sănătatea publică să fie aprobate de o altă structură, iar Ministerul Sănătății să răspundă”, a spus Alexandru Rafila.

Acesta a vorbit atunci și de o discuţie la nivelul Guvernului, „încât acest mecanism să fie schimbat”.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un antreprenor argeșean deschide cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii din Europa!

În decembrie 2022, în localitatea Costești , județul Argeș, antreprenorul Cristian Mercioniu a pus în funcțiune o fabrică de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x