Se dau 5.300 de euro de la stat! Ce trebuie să faci pentru a beneficia de această sumă

Fermierii pot beneficia de o subvenție de peste 5.000 de euro/hectar dacă cultivă roșii, castraveți, ardei, varză sau vinete pentru consum în stare proaspătă, în spații protejate.

Suprafața estimată care va intra la plata sprijinului este de 2.500 de hectare, arată Agro TV.

Condițiile principale pentru a primi subvenția de 5.000 de euro

- Advertisement -

Ministerul Agriculturii a anunțat care sunt condițiile de eligibilitate. Potrivit instituției, fermierul trebuie să desfășoare o activitate agricolă pe teritoriul României, trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin un hectar și trebuie să aibă o suprafață minimă a parcelei de 0,03 hectare pentru legumele cultivate în sere și solarii, care beneficiază de sprijin cuplat (suprafața minimă a exploatației trebuie să fie de 0,3 hectare).

În plus, doritorii trebuie să fier fermieri activi, procentul de sămânță certificată autohtonă utilizată autohtonă să fie de minim 5% din normă, să facă dovada că utilizează sămânță certificată însoțita de documentul oficial de calitate al sămânței și să facă dovada comercializării unor cantități minime anuale potrivit legislației naționale.

Autoritățile au estimat că bugetul total al sprijinului cuplat pentru legumicultori, în 2023, urmează să fie de 13.250.00 de euro, în timp ce cuantumul pe hectar va fi de 5.300 de euro.

Fermierii români au nevoie de ajutor

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au vizitat luni, 29 noiembrie, o fermă de crescut pui din localitatea Frânceşti şi o fabrică de nutreţuri combinate din localitatea Băbeni, judeţul Vâlcea. În urma viziatei, Nicolae Ciucă a subliniat că „fermierii români au nevoie de ajutor”.

După intrarea României în UE, grupul cu capital românesc 100%, din care fac parte cele două unităţi de producţie moderne şi tehnologizate, a investit peste 100 de milioane de euro. În acest context, premierul a sublinat că a vorbit despre „principalele provocări şi probleme pe care le întâmpină fermierii”, dar şi despre „modalităţile concrete de remediere a acestora.”

„Am discutat despre principalele provocări şi probleme pe care le întâmpină fermierii, precum şi despre modalităţile concrete de remediere a acestora. Am vrut să văd o companie care gestionează întregul lanţ de producţie a cărnii de pasăre, plecând de la cultivarea cerealelor, producţia de furaje pentru asigurarea unei alimentaţii sănătoase şi controlate a păsărilor, reproducţie, creşterea puilor, abatorizare, tranşare, ambalare şi distribuţie la nivel naţional şi internaţional”, a declarat Nicolae Ciucă.

Sursa: capital.ro