Thursday, March 28, 2024

Unele alimente pentru masa de Crăciun sunt mai scumpe anul acesta cu 50% față de 2020

Must Read

Sărbătorile de iarnă vor fi relaxate, dar costisitoare. Pentru masa de Crăciun, unele alimente sunt și cu 50 la sută mai scumpe față de aceeași perioadă a anului trecut, iar producătorii din industria alimentară anunță alte creșteri de prețuri. 

Aurel Filip o duce greu de la o lună la altă cu pensia să mică. Iarnă, cheltuielile sunt și mai mari. S-a văzut nevoit să împrumute bani de la o Casă de Ajutor Reciproc, pentru a-și permite o masă de Crăciun.

Aurel Filip, pensionar: “Am 860 de lei pensie. Din aia, nu ai cum să te ajuți, dacă iei medicamente. Medicamentele sunt 2 milioane jumate, întreținerea 4. Ce mai mănânci? La sărbători trebuie să pui ceva pe masă”.

În toată țara, pensionarii spun că se descurcă tot mai greu, mai ales din cauza scumpirilor la alimente.

- Advertisement -

“Sunt mai scumpe, sinceră să fiu eu sunt singură și pe mine mă aprovizionează copiii. Am 11 milioane pensie”, spune o femeie.

Familiile se pregătesc să își schimbe meniul de Crăciun, pentru a nu depăși bugetele planificate.

“Dacă înainte luai o brânză mai bună, acum treci la ceva mediu că și calitate. Dacă înainte luai mușchi de vită, acum iei o spata”.

Am adăugat și noi în coșul de cumpărături cozonac, ingrediente pentru salate, sarmale, fructe, legume și băuturi. O masă de Crăciun de trei persoane costă în medie 330 de lei. Pentru o sticlă de ulei, plătim cu 30% mai mult față de aceeași perioada a anului trecut, iar prețurile pentru ceapă și cartofi s-au dublat.

Sunt creșteri mari de prețuri și pentru orez, zahăr, carne și lactate. Ultimele două luni și-au lăsat cel mai mult amprenta, din cauza inflației și a scumpirii energiei.

Dragoș Frumosu, președinte al Sindalimenta: “Deja sunt cunoscute creșterile de prețuri la ulei, de 20% (…) la zahăr câteva procente, 7-8%, la fel și la lactate.. Costurile cu transportul au crescut foarte mult în ultima perioada și la comerciant cheltuielile au crescut pentru că el folosește mult energia electrică, atât la prezentare cât și la congelare”.

Pâinea s-a scumpit cu 20 la sută, iar cozonacul ar putea ajunge cu 30 la sută mai scump decât anul trecut. Micii producători de produse de panificație sunt aproape de faliment, afectați de facturile mari.

Aurel Popescu, președintele Rompan: “Dacă până acum am avut creșteri de 4-5 ori prețul anterior, acum ne-a venit de 12 ori prețul la energie și gaz. Suntem industria cel mai lovită în acest moment. (…) noi avem și prețul la materie prima aproape de la simplu la dublu”.

Coșul de cumpărături de Crăciun este cu 25 la sută mai scump față de aceeași perioadă din 2020.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x