Friday, April 19, 2024

Viaţa în Bucureşti şi Cluj, mai scumpă decât la Sofia. Cât de mari sunt preţurile în România faţă de Bulgaria. STUDIU

Must Read

Doi tineri din Cluj, licenţiaţi în Studii Economice, au făcut o analizat şi comparat preţurile din România şi Bulgaria. În urma studiilor, aceştia au ajuns la concluzia că viaţa este mai scumpă în Bucureşti şi Cluj decât în Sofia.

Viaţa în Bucureşti şi Cluj, mai scumpă decât la Sofia. Aceasta este concluzia la care au ajuns doi români licenţiaţi în Studii Economice în urma unei analize ample a preţurilor din România şi Bulgaria.

Viaţa în Bucureşti şi Cluj, mai scumpă decât la Sofia

Mircea şi Diana şi-au propus să facă un studiu în care să compare preţurile din fostele ţări comuniste din Europa de Est. Au început cu România şi Bulgaria, iar anul viitor vor să facă un studiu similar în Ungaria, Cehia, Polonia şi Slovacia.

- Advertisement -

Cei doi economişti au evitat să-şi ia informaţiile din cataloagele online, deoarece acestea promovează mai mult produsele aflate la promoţii. Astfel că, Mircea şi Diana au ales pentru documentare magazinele neafiliate marilor retaileri.

În urma studiilor făcute, cei doi economişti au ajuns la concluzia că la vecinii bulgari se trăieşte mai ieftin decât în România, produsele de bază fiind mai scumpe în ţara noastră.

„Da, bulgarii practică preţuri mai mici, dar trebuie să ţinem cont de faptul că pe de altă parte salariile din Bulgaria sunt în medie cu 20% mai mici, iar preţurile sunt cu 10-15% mai mici”, precizează cei doi economişti, potrivit Adevărul.

Carnea, ouăle, brânzeturile, legumele şi fructele sunt mai ieftine în Bulgaria decât în România. Mai puţin costă şi hainele de firmă sau aparatele electrocasnice. De asemenea, vacanţele în Bulgaria costă mai puţin decât în România.

„Nu există termen de comparaţie între preţurile afişate de staţiunile de munte bulgăreşti şi cele româneşti, la fel cum nu putem compara nici preţurile de pe litoralul bulgăresc cu cele de la noi. Am găsit cazuri în care să petreci o săptămână într-o staţiune montană din România, Sinaia sau Predeal, este cu 700% mai scump, deci de şapte ori mai scump, decât să te duci la schi la bulgari. Pe litoral nu sunt chiar atât de mari diferenţele, ci sunt într-o plajă de 30-70%, de obicei”, au mai explicat cei doi economişti.

În urma studiilor făcute, Mircea şi Diana au ajuns la concluzia că Bucureştiul şi Clujul sunt mai scumpe decât capitala Bulgariei.

„Preţurile în Cluj şi Bucureşti sunt cu circa 15-25% mai mari decât în Sofia, capitala Bulgariei. Dar dacă ai să compari Sofia cu un orăşel din Moldova, să zicem Vaslui, vei vedea că preţurile sunt mai mari în Sofia.

La Cluj, un apartament de 40 de metri pătraţi în centrul oraşului trece de 250.000 de euro. Am găsit şi în centrul Sofiei preţuri similare, însă la apartamente de circa 250-300 de metri pătraţi. Pe de altă parte, apartamente similare se vând în Sunny Beach cu 18.000-25.000 de euro, deci de 10-12 ori mai ieftin.”, au explicat cei doi economişti.

De asemenea, o masă într-un restaurant din Cluj sau Bucureşti este mult mai scumpă decât în Sofia.

„O masă într-un restaurant mediu din Sofia costă cam 25-30 de lei. Nu cred că cineva pleacă sătul dintr-un restaurant similar în Cluj sau Bucureşti, repet nu de lux, fără să lase măcar 50-60 de lei”, explică economiştii.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x