Monday, June 17, 2024

ANALIZĂ. Tendinţe economice în 2022, de la munca de acasă până la tranzacţionarea de criptomonede

Must Read

Pandemia de Covid 19 a obligat populaţia planetei să se adapteze noilor tehnologii, iar această nevoie de adaptare va continua şi în 2022, mai ales că apariţia unor noi tulpini va afecta, cel mai probabil, economia mondială şi în 2022.

Poate cea mai vizibilă dintre tendinţe pe pieţele financiare de la începutul pandemiei Covid-19 a fost interesul uriaş al investitorilor pentru tehnologie şi criptoactive în acest an, interes care se va manifesta, cel mai probabil şi în 2022.

O altă tendinţă care a fost accelerată de pandemie se referă la forţa de muncă. Organizaţiile au fost nevoite să reinventeze munca trecerea la telemuncă, care era incipientă înainte de pandemie, devenind dominantă, pe măsură ce întâlnirile prin zoom au înlocuit şedinţele faţă în faţă. În timp ce munca de acasă a fost impusă cu forţa multor companii în 2020, cu un preaviz de doar câteva săptămâni, anul acesta firmele au reuşit să planifice mai bine şi să îşi consolideze procesele de lucru la distanţă. Am asistat la creşterea muncii hibride, parţial de acasă şi parţial de la birou, multe companii efectuând redeschideri parţiale sau treptate, scrie analistul Bogdan Maioreanu pentru Etoro.

Anul viitor, această reinventare continuă ar trebui să devină intenţionată, mai ales că varianta Omicron face ca întoarcerea la birou să fie şi mai problematică. Chiar şi marile companii precum Google, care iniţial au fost foarte ferme în a readuce angajaţii la birouri, au amânat de mai multe ori datele revenirii. Ultima dată comunicată de Google a fost 10.01.2022, dar recent, vicepreşedintele pentru securitate al companiei, Chris Rackow, a trimis un e-mail personalului în care a precizat că Google nu va cere angajaţilor să se întoarcă la birou în ianuarie. În ciuda pericolelor pe care le aduce varianta Omicron, redeschiderea economiei globale va continua, deoarece companiile au demonstrat că sunt capabile să se adapteze, existând o perspectivă pozitivă pentru o creştere puternică a PIB-ului mondial pentru 2022.

- Advertisement -

O altă tendinţă care s-a dezvoltat în 2021 a fost ascensiunea investitorului individual, oamenii obişnuiţi tranzacţionând din confortul locuinţei lor pe bursele mondiale folosind platforme online uşor accesibile. Acest trend aduce noi generaţii de investitori spre pieţele financiare globale. Studiul eToro Retail Investor Beat, un sondaj care a chestionat 6.000 de investitori individuali din 12 ţări, a arătat că România are cel mai mare număr de investitori tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani, dintre toate ţările analizate. Trendul micilor investitori a luat amploare şi se va dezvolta în 2022 cu toată viteza. De asemenea, este clar că platformele online devin instrumentul preferat pentru a investi – gândul că oamenii s-ar mai duce la biroul fizic al unui broker pentru a-şi deschide un cont pare acum de domeniul trecutului. Conform sondajului, investitorii români sunt printre cei mai atraşi de criptoactive şi tehnologie.

În ciuda corecţiilor recente de preturi, criptoactivele au avut un an foarte bun, Bitcoin fiind în creştere cu peste 70% anul acesta în dolari. În 2022 este posibil să asistăm la o adopţie mai largă a criptoactivelor, deoarece aplicaţiile financiare descentralizate “DeFi” – capătă maturitate şi propun aplicaţii în lumea reală. Acest lucru va presa comunităţile din spatele monedelor de tip meme să treacă dincolo de natura speculativă a acestor monede pentru a construi noi infrastructuri şi a inova dincolo de hype. Este posibil să vedem o accelerare a adoptării pieţei cripto odată cu introducerea unor noi vehicule de investiţii, dincolo de bitcoin, dar vom vedea şi o reglementare mai puternică. Chiar şi preşedintele Fed, Jerome Powell, a menţionat săptămâna trecută necesitatea de a reglementa stablecoins (criptomonedele ancorate in mod fix de un activ, precum aurul sau dolarul american). De asemenea, va trebui să urmărim încercarea băncilor centrale de a crea şi adopta monede digitale care au potenţialul de a schimba peisajul cripto. În prezent, există mai multe proiecte pilot în curs de desfăşurare care vor continua în 2022.

În timp ce pieţele sunt foarte atente la aşa-numitele „lebede negre”, evenimente majore imprevizibile – iar pandemia a adus mai multe începând cu 2020 – am putea vedea în 2022 „lebede mai albe”, respectiv o normalizare a situaţiei. Creşterea PIB-ului, redeschiderea economiilor, ajustarea lanţurilor de aprovizionare şi o posibilă relaxare a inflaţiei ar putea aduce ingredientele pentru încă un an cu plusuri pentru investitori. Criptomonedele şi materiile prime şi-ar putea continua raliul împreună cu acţiunile, pe măsură ce mai mulţi investitori intră pe piaţă. Dar există unele ameninţări care sunt dificil de evaluat în acest moment. Tensiunile geopolitice din Europa şi Asia, comportamentul virusului şi răspunsurile guvernelor la acesta, ar putea influenţa pieţele. Deşi există o mulţime de elemente care indică un 2022 foarte bun, investitorii trebuie să-şi diversifice portofoliile pentru a face faţă neprevăzutului.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Euro 2024. România a învins Ucraina cu 3-0, în primul meci din Grupa E

România a câștigat primul său meci la Campionatul European după 24 de ani, învingând categoric cu 3-0 Ucraina. Repriza secundă: România...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x