Saturday, May 28, 2022

BCE ar putea majora dobânzile în 2023

Must Read

Banca Centrală Europeană ar putea majora ratele dobânzilor în zona euro la începutul lui 2023, a afirmat joi Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat publicaţiei olandeze Trouw.

Toate achiziţiile de bonduri ar urma să se încheie până la finalul lui 2022, iar după aceea ratele pot creşte, a declarat Knot, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Olandei, relatează Agerpres.

Întrebat dacă alţi membri ai Consiliului guvernatorilor BCE au în minte un moment similar, el a replicat: „Va trebui să aşteptăm şi să vedem, dar cred că da”.

Multe vor depinde de evoluţiile economice din 2022, a explicat Knot, considerat un adept al înăspririi politicii monetare.

- Advertisement -

În noiembrie, rata inflaţiei a urcat la 4,9%, cel mai ridicat nivel de la introducerea euro. Este un nivel al inflaţiei mai mult decât dublu faţă de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor de 2% pe termen mediu.

Extinderea răspândirii variantei Omicron a coronavirusului ar trebui să aibă un impact limitat asupra preţurilor în acest moment, a apreciat Knot. Totuşi, dacă impactul va fi mai mare, BCE este pregătită să-şi schimbe rapid politica monetară.

La şedinţa de politică monetară din 16 decembrie, Banca Centrală Europeană a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%.

Sursa: hotnews.ro

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

De ce nu mai vor angajații să se întoarcă la birou. “Vor să meargă la muncă doar pentru conectare și socializare”

Sunt tot mai mulți români care vor să lucreze de acasă. 40% dintre ei spun că nu vor să...
- Advertisement -

More Articles Like This