Thursday, March 28, 2024

Când ajunge pilula anti-COVID în România. CEO Terapia Cluj: “Undeva prin martie-aprilie. Nu este deloc ieftin, între 500 și 700 de dolari”

Must Read

În scurt timp, ar putea ajunge în România prima pilulă antivirală împotriva COVID-19. Ministrul Alexandru Rafila s-a întâlnit înainte de Crăciun cu reprezentanți Pfizer pentru a aduce pastila în România. Este vorba de Paxlovid, primul antiviral împotriva COVID-19, produs de compania americană.

Directorul Terapia Cluj, Dragoș Damian, a explicat, luni, la Antena 3, că medicamentul ar putea ajunge în țara noastră în această primăvară, dar prețul tratamentului cu pilula anti-COVID nu va fi deloc mic, mai ales dacă nu va fi decontat de Casa de Asigurări.

“În mod normal, un medicament, după ce se dă acea autorizație de punere pe piață, acea certificare, producția durează între două și șase luni. Depinde de coada la care trebuie să stai ca să ajungi la acel medicament. Se pare că au plasat comenzi foate mari SUA, Australia și Marea Britanie, care au furat un pic startul și au aprobat mai repede aceste medicamente decât Agenția Europeană,” a menționat acesta.

“Eu, dacă ar fi să fac o estimare, aș spune că undeva între 1 și 3 luni este probabilitatea ca unul dintre cele două medicamente să ajungă în România. Undeva prin martie-aprilie. Medicamentul trebuie să fie decontat. Nu este deloc ieftin. (…) Datele din Marea Britanie și America arată undeva între 500 și 700 de dolari. Prețul nu este deloc accesibil.

- Advertisement -

Nu este un medicament să îți faci stoc acasă. Să îl cumperi din farmacie să îl ai sau să îl iei cum îți trece prin minte. Pentru că este un medicament care trebuie prescris de medic și are efecte secundare,”, a mai explicat Dragoș Damian, la Antena 3.

Studiile arată că Paxlovid reduce riscul de spitalizare și de deces cu aproape 90% dacă este administrat în primele zile de boală

Paxlovid este un antiviral cu administrare orală, aflat în procedură de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului și aprobat recent în SUA. Tratamentul este recomandat pacienților care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii, precizează Ministerul Sănătății.

Studiile arată că Paxlovid reduce riscul de spitalizare și de deces cu aproape 90% dacă este administrat în primele zile de boală. “Vaccinarea rămâne principala modalitate prin care putem limita pandemia, alături de alte măsuri de sănătate publică, asigurarea testării și a tratamentului în ambulator”, afirmă ministrul Rafila, citat în comunicat.

Miercuri, Paxlovid a fost aprobat de urgență de către Agenția pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite. Potrivit FDA, antiviralul este disponibil numai pe bază de rețetă și poate fi administrat pacienţilor cu risc crescut care au vârsta de peste 12 ani.

Decizia FDA este considerată un pas important în lupta cu pandemia, milioane de pacienţi urmând să aibă acces la un tratament specific împotriva SARS-CoV-2.

Sursa: antena3.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x