Tuesday, March 19, 2024

Ce ar trebui să știe angajații despre salariul brut și net

Must Read

Orice angajator este obligat prin lege să plătească angajaților săi un salariu pentru munca sau serviciile prestate.

Acesta se plătește cel puțin o dată pe lună, la data stabilită în contractul de muncă.

Salariul de bază reprezintă partea fixă a salariului, în funcţie de care se calculează celelalte drepturi ale salariaţilor (sporuri, indemnizaţia de conducere, salariul de merit etc.).

Este important ca viitorii angajați să cunoască din ce este format un salariu net, câți bani merg către stat, chiar și evoluția salariilor în ultimul timp.

- Advertisement -

Care este diferența dintre salariul brut și net

Un salariu net este suma care intră în buzunarul angajatului, adică ce rămâne după ce sunt plătite toate contribuțiile sociale și taxele la stat. Pentru a se înțelege mai bine, salariul net este suma de bani pe care o primești „în mână”.

La o citire atentă a contractului de muncă, puteți observa că este trecută o valoare mai mare decât cea pe care o veți primi pe card sau în numerar, adică salariul brut. Din acesta sunt scăzute toate contribuțiile sociale și taxele pe care trebuie să le achite atât angajatul, cât și angajatorul la stat.

Ce taxe și contribuții merg către stat

Sistemul contribuțiilor sociale obligatorii este format din alte trei contribuții: contribuția la sănătate (CASS), contribuția la pensii (CAS) – acestea fiind datorate de către angajat, dar și contribuția asiguratorie pentru muncă, adică CAM, aceasta fiind responsabilitatea angajatorului. Pe lângă acestea, angajații datorează și impozitul pe venit de 10%.

Cât despre CAM, potrivit Codului Fiscal, veniturile merg spre Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale (15%), Bugetul asigurărilor pentru șomaj (20%), Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale (5%), bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate pentru plata concediilor medicale (40%) și la bugetul de stat într-un cont distinct (20%). Pentru a înțelege mai bine cum se distribuie aceste sume, există anumite motoare destinate pentru calcul salariu net.

Care a fost salariul minim în 2021

La începutul anului 2021, salariul de bază minim brut a fost majorat de la 2.230 de lei la 2.300 de lei pe lună, potrivit datelor de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Acest lucru reprezintă o creștere de 3% față de luna decembrie 2020.

În plus, potrivit acestor date, pentru personalul cu studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul de pregătire, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată s-a menținut la suma de 2.350 lei lunar, care nu include sporuri şi alte adaosuri.

De majorare au beneficiat aproximativ 1.400.000 de angajați, respectiv în jur de 26,4% din cei 5.300.000 de salariați activi.

Confidențialitatea salariului

Atât salariul brut, cât și cel net obținut de un angajat este confidențial în România, angajatorul având obligația de a lua măsuri necesare pentru a asigura confidențialitatea, arată datele din Codul Muncii.

Păstrarea confidențialității în ceea ce privește salariile este dorită de către companii pentru a păstra un climat satisfăcător în organizație, pentru a evita tensiuni sau invidii între angajați, dar și efecte precum frustrarea sau demotivarea.

Obligația se adresează doar angajatorului, însă de multe ori aceasta este transferată și în cazul angajaților.

Sursa: antena3.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un antreprenor argeșean deschide cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii din Europa!

În decembrie 2022, în localitatea Costești , județul Argeș, antreprenorul Cristian Mercioniu a pus în funcțiune o fabrică de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x