Monday, May 23, 2022

Ce se întâmplă cu animalele de companie după ce un cuplu se desparte: ”Suferă cel mai tare”

Must Read

În Spania, animalele devin, prin lege, ”ființe vii înzestrate cu sensibilitate”. 

Și mai interesant, în cazul unui partaj, soarta lor este tratată de judecător precum cea a unui copil – rămân cu acel membru din cuplu care le-au îngrijit și care poate dovedi acest lucru cu martori.

În România, legea stabilește doar cum se împarte averea și numai dacă judecătorul este iubitor de animale cheamă la proces martori sau pe veterinar, ca să stabilească cine merită să primească în grijă cățelul sau pisica.

La un adăpost din apropierea Capitalei ajung deseori în grija statului animale abandonate de cupluri care decid să divorțeze. Cei care lucrează aici spun că foștii parteneri sunt atât de prinși de dramatismul momentului, încât nu realizează cât de mult rău îi fac celui pe care l-au avut în viața lor și care resimte la rândul său despărțirea.

- Advertisement -

Anita Socol, consilier protecția animalelor CJ Ilfov: “Din toată această despărțire, animalul suferă cel mai tare, pentru că este obișnuit cu ambii parteneri și are nevoie de stabilitate. Avem animale care sunt lăsate pentru că partenerii se despart și niciunul dintre ei nu dorește să își asume responsabilitatea împreună”.

În România, codul civil vorbește despre modul în care sunt împărțite bunurile dintre doi soți, dar nu spune nimic despre ce se întâmplă cu companionii familiei. Dacă niciunul dintre soți nu a vrut să renunțe la pisică sau la câini, judecătorii au fost chemați să analizeze cine a avut mai multă grijă de ei. Medicii veterinari au fost chemați ca martori la proces, însă acest lucru s-a întâmplat în foarte puține cazuri.

Aurelian Ștefan, medic veterinar: “Nu există cadrul regal pentru împărțirea cățeilor sau pisicilor, ele nu pot fi considerate bunuri, așa că judecătorul, în lipsa unui cadrul legal clar, judecătorul va acorda custodia la unul dintre soți. Cum va stabili? Va stabili adunând date și judecând în funcție de cât de responsabili au fost față de animal”.

În tot acest timp, în Spania a intrat în vigoare o nouă lege a animalelor prin care se încearcă prevenirea abandonului.

Animalele de companie sunt considerate “fiinţe vii înzestrate cu sensibilitate” și vor fi îngrijite pe rând de cei doi foști parteneri după ce un judecător stabilește custodia.

Sursa: stirileprotv.ro

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Modelele de iPhone pe care WhatsApp nu va mai funcționa. Ce trebuie să știe cei afectați de noile reguli

WhatsApp anunţă, printr-un articol postat pe site-ul de suport, că va renunţa peste câteva luni la suportul pentru două dintre...
- Advertisement -

More Articles Like This