Thursday, March 28, 2024

Clujul nu va avea doar metrou. Arhitect: „Se face telegondolă”. Va lega Iulius Mall de aeroport

Must Read

“Telegondola se face. Avem deja niște intenții de PUZ (plan urbanistic zonal n.r.) pentru ea, avem și un traseu. Suntem acum la acordul fin, încât să vedem cum facem ca această telegondolă să meargă pe mijlocul bulevardului, pe deasupra, și să nu incomodeze blocurile care vor fi în vecinătate. Nu foarte aproape. Ar fi neplăcut să stau la etajul al treilea și să-mi treacă pe lângă balcon niște băieți care se duc la aeroport. Deci suntem atenți la ce înălțime va trece, astfel încât locuirea să nu fie afectată în niciun fel”, a explicat Cătălin Iclozan.

TSC a obținut un certificat de urbanism de la Primărie pentru linia de telegondolă.

Conform acestui articol din 2017, în lume există telegondole urbane la Medellin și Cali (Columbia), La Paz (Bolivia), Hong Kong , Singapore , Ankara (Turcia), Constantine (Algeria), Londra (Marea Britanie), Santorini (Grecia) și Nijni Novgorod (Rusia).

- Advertisement -

Și mai interesante sunt localitățile din SUA unde se propune transport pe cablu: Brooklyn ( New York – randare jos), Washington, Chicago, San Diego, Seattle, Cleveland, Cincinnati, Buffalo, Baton Rouge, Austin, Tampa Bay și Miami.

Arhitectul bucureștean, mutat temporar la Cluj pentru proiectul TSC, spune că marele avantaj al telegondolei va fi predictibilitatea. Pentru că nu va depinde de trafic și semafoare.

„Cred că publicul nu va avea nemulțumiri, pentru că această telegondolă nu e neapărat pentru noi (pentru TSC n.r.). Este un mijloc de transport urban, iar pentru utilizatorul de aeroport va fi un mare plus. Acum eu nu știu la ce oră să plec la aeroport, să nu cumva să pierd avionul. O gondolă nu se mai lovește de niciun trafic, e ceva predictibil. O să știu că pot să merg să beau o cafea sau să fac shopping la Iulius Mall și dacă plec cu fix șapte minute și jumătate înainte (și știu care este orarul acestei telegondole), ajung la aeroport la ora X. Tot traficul de pe bulevarde este anulat. Investițiile care se fac în acest cartier vor aduce beneficii pentru toți clujenii. Orice clujean va putea merge la Iulius Mall să ia de acolo telegondola. Prima stație va fi în Parcul Est”, a afirmat arhitectul Cătălin Iclozan.

TSC va avea un mall, hotel, școală, grădiniță, creșă, spații de recreere și parcuri. S-a anunțat încă de la început că a fost gândit ca un ansamblu smart, în care tehnologia va juca un rol important, iar serviciile poștale se vor realiza cu drone.

Sursa: www.media9.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x