Monday, June 24, 2024

Codul Muncii 2022: Apare un nou tip de concediu, România obligată să dea mai multe zile libere

Must Read

CODUL MUNCII va fi actualizat în 2022: România obligată să introducă concediul de îngrijitor și să modifice forma contractului de muncă.

Codul Muncii 2022: Introducerea unui nou tip de concediu și modificarea formei contractului de muncă reprezintă două dintre directivele asumate de România. În calitate de membră a Uniunii Europene țara noastră este obligată să modifice Codul muncii până în luna august a anului 2022.

În conformitate cu legislația europeană, autoritățile de la București trebuie să modifice Codul muncii până în data de 2 august a anului curent. Este vorba de introducerea în România a două directive europene care nu sunt opționale.

Codul Muncii 2022: Directiva europeană 1158/2019 obligă România, până la începutul lunii august la introducerea concediului de îngrijitor, dar totodată și la modificarea conținutului contractelor individuale de muncă

- Advertisement -

Astfel, salariații care au rolul de îngrijitori ai rudelor cu probleme medicale grave vor putea beneficia de un concediu plătit de 5 zile lucrătoare pe an. Legislația locală va putea stabili și alte perioade de referință (de exemplu, raportat la numărul de persoane aflate în îngrijire sau la numărul de cazuri) și va putea introduce condiții suplimentare pentru exercitarea acestui drept.

Codul Muncii 2022: Modificarea conținutului contractelor de muncă se traduce printr-o obligație a angajatorilor de a furniza în scris mai multe informații decât în prezent cu privire la raporturile de muncă. Din acest punct de vedere, majoritatea elementelor din această informare se regăsesc deja, în România, în Codul muncii și fac parte din contractul individual de muncă, există însă și anumite aspecte care se vor modifica sau care vor fi nou-introduse.

Sărbătorile legale din 2022:
1 și 2 ianuarie (Anul Nou) – sâmbătă și duminică
24 ianuarie (Ziua Unirii) – luni – minivacanță de 3 zile
22 aprilie (Vinerea Mare) – vineri
24 și 25 aprilie (Paștele) – duminică și luni, ca în fiecare an (în total 4 zile)
1 mai (Ziua Muncii) – duminică
1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri;
12 și 13 iunie (Rusaliile) – duminică și luni, ca în fiecare an
15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni – minivacanță de 3 zile
30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri
1 decembrie (Ziua Națională) – joi – posibilitate de 5 zile libere cu punte de o zi liberă (vinerea), dacă aprobă Guvernul
25 și 26 decembrie (Crăciunul) – duminică și luni – minivacanță de 3 zile

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Elon Musk are inca un copil, in total are 12 copii: „Cea mai mare amenintare la adresa civilizatiei este scaderea natalitatii”

Elon Musk are inca un copil, mama fiind o directoare de la una dintre companiile sale, Shivon Zilis. Directorul...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x